RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grenseboerbevis utstedes fra 29. mai

Kirkenes (NTB): Nordmenn og russere som bor i nærheten av grensen i Øst-Finnmark, kan fra 29. mai søke om grenseboerbevis.

Norge og Russland er enige om en avtale som skal gjøre det lettere for innbyggerne i regionen å krysse grensen og ferdes i områdene rundt grensen.

- Den legger dermed til rette for økt kontakt mellom Norge og Russland. Dette er et viktig skritt for å styrke kontakten mellom folk i nordområdene og har vært et mål for oss i nordområdepolitikken, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Med grenseboerbevis, kan man oppholde seg inntil 15 dager i det andre landets grenseområde uten visum. Bevisene utstedes av det russiske generalkonsulatet i Kirkenes eller hos det norske generalkonsulatet i Murmansk. Avtalen trer i kraft i slutten av mai.

Fastboende som bor mindre enn 30 kilometer fra grensen, kan søke om grenseboerbevis. Dette gjelder rundt 9.000 personer i Sør-Varanger kommune og opptil 45.000 innbyggere i de russiske kommunene Zapoljarnyj og Korzunovo samt deler av kommunene Nikel og Petsjenga.

- Jeg er glad for at vi nå legger til rette for enklere grensepassering for dem som bor i disse områdene. Dette er et eksempel på at langsiktig og godt samarbeid over tid gir rom for videreutvikling, sier justisminister Grete Faremo (Ap). (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere