*Nettavisen* Nyheter.

Grenseløs trygdesvindel

Foto: (Nettavisen)

Det er en gigantisk trygdesvindel som rulles opp i Oslo tingrett. Hvordan er det mulig å nyte godt av velferdsstaten - samtidig som man er utmeldt.

Yte etter evne, motta etter behov er et gammelt slagord fra venstresiden. Den trygdesvindelen som nå rulles opp blant enkelte medlemmer av romfolket kan enkelt beskrives som å motta over evne.

Etter aktoratets mening har man operert med doble identiteter og falske barn med ett mål for øye: Å bli livslange trygdemottakere. Ifølge NAV koster en slik person som går på trygd fra vugge til grav samfunnet, og dermed skattebetalerne, rundt 11 millioner kroner.

Les også saken:Her er den falske familien

Knapt noen etnisk gruppe har lyktes mindre med integrering enn det såkalte romfolket - til tross for brutal tvang fra storsamfunnet.

Selv etter krigen foregikk tvangssterilisering og Norsk misjon blant hjemløse drev med tvangsplassering av sigøynerbarn i barnehjem, fosterfamilier og rene tvangsleire.

Oslo kommunes Sigøynerkontor var en økonomisk skandale med få resultater å vise til. Knapt noen ble hjulpet inn i normale arbeidsplasser. I mange tilfeller ble barna holdt unna skolen av foreldrene.

Les historien om Solomia Karoli:Skole for livet

Som alltid finnes det unntak. Men det store spørsmålet er hva vi gjør med personer som vil nyte godt av velferdsstatens ytelser, men som vil fritas for forpliktelsene. Et minimum er nullaksept for å unndra barna fra obligatorisk skolegang.

Svindelsaken som nå rulles opp i Oslo tingrett er utrolig. I verste fall handler den om mange titalls - kanskje hundretalls - falske personer som har mottatt norsk trygd.

Nå arbeider NAV hardt med å rulle opp tilsvarende saker, og det er nesten utrolig at systemet har vært så fullt av hull at man kan operere med falske barn og en «Laila Fjell», som egentlig er en kvinne som bor i Belgia.

Men romfolket er ikke den eneste etniske gruppen som har fått søkelyset på seg for økonomisk svindel. i boken «Svindel uten grenser» beskrives omfanget av drosjesvindelen i Oslo kommune, og analytiker Jan Arild Snoen har regnet seg fram til at nær halvparten av yrkesaktive pakistanske fedre var involvert.

Skal velferdsstaten overleve, må skattebetalerne ha tillit til at pengeutbetalingene går til personer som har krav på pengene, og at det er effektiv kontroll.

Med trygdeutbetalinger for over 400 milliarder kroner i året har sektoren vokst til å bli fristende for økonomiske kjeltringer.

Innsidehandel er unødig komplisert når alt du trenger å gjøre er å opprette noen titalls falske personer som får faste månedlige sjekker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.