RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grenseløs harry-handel

Sist oppdatert:
Men Svinesund taper terreng i kampen om harry-handlerne.
Av: Maria Sivertsen

Fra april til juni i år harry-handlet vi for 2,6 milliarder kroner. Og det er først og fremst østlendinger som stapper handlevognene fulle hos svenskene, ifølge SSB.

Svinesund i Strømstad kommune taper terreng, mens resten av grensehandelen viser en sterk oppgang både med hensyn til antall turer og total verdi av handelen, på over 50 prosent.

Går bananas

I fylkene Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark og Vestfalt handlet gjennomsnittlig for 1500 kroner hver i andre kvartal, mens folk i Hedmark og Oppland følger etter med hundrelappen mindre. Oslo og Akershus-beboere harry-handlet for «bare» 850 kroner hver.

De som bor lengst unna grensen reiser sjelden på dagstur til utlandet, men når de først gjør det, går de mer bananas i korv, fläsk og godis, enn resten av befolkningen. Bosatte i Agder, Rogaland og Vestlandet handlet for eksempel for over 2.100 kroner per tur.

1,9 millioner turer

Til sammen dro vi på 1,9 millioner dagsturer til utlandet i andre kvartal. Dette er 25 prosent flere enn i samme kvartal i fjor.

SSB, som NA24 tidligere avslørte måtte trekke tilbake harry-handeltall grunnet en statistikkbommert, vedgår at det er stor usikkerhet også knyttet til de nyeste tallene. Usikkerhetsmarginen er på opp mot en halv milliard kroner.

Vokser mer enn Sverige

Grensehandelen vokser med mye større fart enn den generelle detaljhandelen gjør i Sverige. Ferske tall fra Statistiska centralbyrån viser at den svenske detaljhandelsomsetningen steg med 9,4 prosent i juli, sammenlignet med samme måned året før. Det er 1,1 prosentpoeng mer enn analytikerne hadde ventet, skriver Ekonominyheterna.

- Detaljhandelens salg fortsetter å øke i stor fart. Konsumveksten til husholdningene ser ut til å være enormt, skriver Handelns Utredningsinstitut i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere