Gresk drama fortsetter i Brussel

Finansministrene i eurosonen kom ikke fram til noe, så Hellas' statsminister Alexis Tsipras går selv i forhandlinger med kreditorene onsdag kveld.

Finansministrene i eurosonen kom ikke fram til noe, så Hellas' statsminister Alexis Tsipras går selv i forhandlinger med kreditorene onsdag kveld. Foto: Yves Herman (Reuters / NTB Scanpix)

Hellas' skjebnetimer er ikke over. Mens noen forhandlere trykker på pauseknappen, fortsetter toppene dragkampen.

Brussel/Oslo (NTB-Anne Marte Vestbakke/Hans-Olav Rise): Under halvannen time etter at finansministrene i de 19 eurolandene kom sammen i Brussel onsdag kveld, var det over. De var ikke i nærheten av noen avtale om hvordan Hellas kan få flere lånemidler i bytte mot reformer og kutt.

– Vi har ingen avtale ennå. Men vi er fast bestemt på å fortsette arbeidet, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

I stedet skulle Hellas' statsminister Alexis Tsipras selv fortsette dragkampen med kreditorene i EU og IMF på et møte med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, ESB-sjef Mario Draghi og IMF-sjef Christine Lagarde.

Så skal eurogruppen i gang igjen torsdag ettermiddag med sitt fjerde Hellas-møte på en uke, før også alle stats- og regjeringssjefene i EU møtes. Det er hektiske dager i Brussel.

Samme dag må landet betale over 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF, og det er høyst uklart om grekerne har penger til det.

Men selv uten betaling fører det trolig ikke til umiddelbart kaos, tror sjeføkonom Steinar Juel i Nordea. Lånene hos Den europeiske sentralbanken ESB er verre fordi mislighold der vil forhindre greske banker i å låne penger.

– Ratingbyråer som vurderer kredittverdighet, vil ikke erklære Hellas som i en misligholdt situasjon selv om de misligholder lånet til IMF den 30. juni. Det vil derimot skje om de misligholder lånet til ESB den 20. juli, sier Juel til NTB.

– De har ganske sikkert ikke penger til å betale avdraget tirsdag. Lånet vil trolig misligholdes, eller betalingen forsinkes, sier han.

Han tror heller ikke Hellas klarer avdraget selv om det kommer en avtale de nærmeste dagene. For en avtale må godkjennes i nasjonalforsamlingene i både Aten og Berlin – begge steder vil den møte stor skepsis.

Mislighold blir et stort politisk nederlag for Hellas, som da havner i et lite ettertraktet selskap av betalingsudyktige land.

De brukte sju timer uten å få til betydelige fremskritt, og Tsipras rettet stikk mot motparten gjennom å anklage kreditorene for å «enten ikke ønske en avtale eller arbeide for visse interesser».

Det har så langt vært umulig å få til enighet om alle kreditorenes krav om hard reform i blant annet greske pensjoner og momsregime.

Långiverne foreslår innstramminger som rammer «arbeidere og pensjonister» urettferdig hardt, mener grekerne ifølge The Guardian. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.