RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gresk kulturskatt vender hjem

Foto: EPA/SCANPIX
Sist oppdatert:
Etter anklager om illegale kjøp, har museumsgiganten Getty avgjort å returnere greske kulturskatter.

Det er Getty Museum i Los Angeles som lenge har vært i dialog med den greske kulturministeren om tilbakelevering av greske kulturskatter. Det har vært et problem for Hellas at mye av landets antikke arv befinner seg utenfor landets grenser. Så i flere år har man jobbet med å få tilbake landets uvurderlige kulturskatter.

Denne gangen dreier det seg om to skulpturer fra henholdsvis 500-tallet og 300-tallet før Kristu fødsel. Førstnevnte er et relieff fra øya Thassos, mens det andre er en gravstein fra den antikke byen Theben.

Krever mer tilbake

Ifølge den greske kulturministeren Giorgos Voulgarakis er man fortsatt i dialog om tilbakelevering av flere gjenstander.

Det dreier seg om et helt parti som museet kjøpte for 5,2 millioner dollar i 1993. Heriblant en torso av marmor og en gravkrans i gull.

Nekter for illegal virksomhet

Getty Museum er for tiden involvert i en strid med italienske myndigheter om gjenstander man mener er stjålet fra Italia . Museets tidligere kurator Marion True har sagt seg ikke skyldig i anklager om at museet skal ha mottatt stjålne arkeologiske gjenstander.

Angående de greske skulpturene, opplyser museet at de bestemte seg for å returnere gjenstandene «etter en grundig intern gjennomgang ... som konkluderte med at det var riktig å returnere disse arbeidene».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere