Gå til sidens hovedinnhold

Gresk politi skyter med tåregass mot migranter - Erdogan bekrefter at han har åpnet grensene mot Europa

Sammenstøt har oppstått mellom gresk politi og migranter ved grensa mot Tyrkia. President Erdogan sier «dørene er åpnet» for migranter som vil til Europa.

Politifolkene brukte lørdag tåregass mot migranter ved en grenseovergang i den tyrkiske provinsen Edirne, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AFP. Her befinner det seg flere tusen mennesker, og noen av dem har svart med å kaste stein.

Ifølge nyhetsbyrået nekter gresk politi nå 4.000 migranter å komme inn i landet.

Presset har kommet etter at president Recep Tayyip Erdogan lørdag bekreftet at Tyrkia ikke lenger vil forhindre flyktninger og migranter å krysse inn i Europa.

– Hva gjorde vi i går? Vi åpnet dørene, sa Erdogan i Istanbul lørdag.

– Vi vil ikke lukke dørene. Hvorfor? Fordi EU bør holde løftene sine, la han til.Den greske regjeringen sitter lørdag morgen i et krisemøte.

En tyrkisk tjenestemann meldte allerede torsdag at Tyrkia ville åpne grensene sine inn mot Europa for syriske flyktninger:

– Tyrkia har besluttet å ikke lenger stoppe syriske flyktninger fra å nå Europa via land eller sjø, i påvente av den nært forestående ankomsten av flyktninger fra Idlib i Syria, der nesten en million mennesker har blitt drevet på flukt, var uttalelsen.

Presidentens pressesjef Fahrettin Altun sa nylig at Tyrkia ikke har noe annet valg enn å åpne grensa for flyktninger.

Altun har også anklaget Syrias regjering for å drive etnisk rensing og presse millioner av mennesker ut av den syriske Idlib-provinsen.

– Disse menneskene vil prøve å flykte til Tyrkia og Europa. Det er allerede 4 millioner flyktninger i landet vårt, og vi har ikke kapasitet eller ressurser til å slippe inn enda en million, skrev han på Twitter.

Dette skjedde kort tid etter at 33 tyrkiske soldater ble meldt drept i et luftangrep.

Tyrkiske kilder hevder det var fly fra det syriske luftforsvaret som utførte angrepet.

Kommentarer til denne saken