RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Greske banker blør

Grekerne er nervøse og har på én dag tatt 1 milliard euro ut av bankene. Men statsministeren tror fortsatt på en løsning.

1 milliard i innskudd forsvant ut av bankene torsdag, og fredag besluttet Den europeiske sentralbanken å øke likviditetsstøtten til greske låneinstitusjoner, opplyser en ESB-kilde.

Fredagens oppjustering skjer etter forespørsel fra den greske sentralbanken, ifølge kilden. Det er ikke kjent hvor høyt beløpet er.

– Det er ikke noe problem med finansieringen av greske banker, sier kilden. Han tilføyer at det er ventet «et positivt resultat» under mandagens toppmøte i eurosonen.

Den greske sentralbanken har forsøkt å roe ned situasjonen ved å si at banksystemet fortsatt er stabilt, men likevel er mange grekere redde for å miste sparepengene sine hvis bankene skulle gå konkurs.

Mens innskuddene tappes, øker frykten for at grekerne må innføre kapitalkontroll.

EU har innkalt til hastetoppmøte for de 19 eurolandene mandag i et forsøk på å hale i land en avtale som kan hindre at Hellas misligholder gjelda ved utgangen av måneden.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier nok en gang at han tror på en løsning.

Stor uenighet

Den 30. juni skal Hellas betale 1,6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF). Samtidig utløper den nåværende låneavtalen med kreditorene, som også omfatter EU og ESB.

Hellas har i alt fått 240 milliarder i kriselån, og forhandlingene de siste fire månedene har stått om den siste utbetalingen på 7,2 milliarder euro.

Pengene holdes tilbake fordi kreditorene og den venstreorienterte greske regjeringen ikke greier å bli enige om hvilke reformer som må til for å få Hellas på rett kjøl.

Solidaritet

– EU, som vi er en del av, bør finne tilbake til grunnprinsippene sine, solidaritet, demokrati, sosial rettferdighet, sier Tsipras på besøk i Moskva.

– Gjennom å holde på en innstrammingspolitikk og politikk som skader sosial samhørighet, er det umulig, mener han.

I juli og august forfaller enda flere innbetalinger på Hellas' enorme utenlandsgjeld. Den greske regjeringen har krevd at deler av gjelden slettes slik at den blir bærekraftig, men det er de andre eurolandene imot.

– Vi håper på det beste, men må være forberedt på det verste, kommenterer finansminister George Osborne i ikke-eurolandet Storbritannia.

Russisk prosjekt

Samtidig er det blitt kjent at Hellas skal låne penger av Russland for å kunne bygge en gassrørledning som skal bringe russisk gass til Europa via Tyrkia.

Ifølge Hellas' energiminister Panagiotis Lafazanis skal halvparten av prosjektet finansieres av den russiske utviklingsbanken VEB, mens den andre halvparten skal finansieres av et gresk selskap.

Han understreker at samarbeidet med Russland ikke er ment som et stikk til andre land i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere