RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Greske jøder utfordrer nynazistene

Sist oppdatert:
Aten (NTB-AFP): Greske overlevende fra holocaust samlet seg tirsdag til protest mot et nynazistisk parti som fikk sine første representanter i nasjonalforsamlingen ved siste valg. Partiets leder benekter holocaust.

Fem aldrende overlevende fortalte en fullpakket sal om nazistenes drap og deporteringer som nesten utryddet Hellas' jødiske befolkning under annen verdenskrig.

Blant de fem gamle greske jødene var 85 år gamle Isaac Mizan som fortalte hvordan han ble tatt til fange som 16-åring i sin hjemby Arta og deretter deportert til Auschwitz og andre nazistiske dødsleirer.

- Det første jeg husker er da jeg våknet og så flammene fra krematoriet, sa han om krematoriene der nazistene brente likene av dem de hadde drept.

Hagen Fleischer, en tysk historieprofessor som organiserte møtet, sa at vitnesbyrdene er et svar til Nikos Michaloliakos, lederen for partiet Gyllent daggry, som selv har nedtonet holocaust.

I et TV-intervju 15. mai benektet han at det hadde vært gasskamre i nazistenes dødsleirer, og han antydet at tallet på seks millioner drepte jøder var overdrevent. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere