RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Greske velgere straffer regjeringspartiene

Sist oppdatert:
Aten (NTB-Ritzau): Valgdagsmålinger i Hellas viser at konservative Nytt Demokrati er størst, men både Nytt Demokrati og sosialistiske PASOK går sterkt tilbake.

Målingene, som er gjengitt i flere greske medier, viser dessuten at det nynazistiske partiet Gyllent daggry har fått plass i nasjonalforsamlingen for første gang på førti år. Partiet får mellom 6 og 8 prosent og ligger dermed komfortabelt over sperregrensen på 3 prosent.

Det var ventet at greske velgere kom til å stemme inn fløypartier i frustrasjon over rekordhøy arbeidsløshet og voldsomme nedskjæringer. Også kommunistiske KKE har hanket inn mellom 7,5 og 9,5 prosent.

Etter to år med nedskjæringer og dyp økonomisk krise har de greske velgerne straffet partiene som har sittet ved makten. Til sammen får koalisjonspartiene 37 prosent av stemmene, ifølge målingene. PASOK som alene sanket 43 prosent ved forrige valg, sitter nå igjen med under halvparten - mellom 14 og 17 prosent av stemmene. Nytt Demokrati er dermed det største partiet i Hellas og vil trolig ende opp med en oppslutning på mellom 17 og 20 prosent.

I EU har man ventet nervøst på resultatet. Hele kriseprogrammet kan settes i fare ved en uavklart parlamentarisk situasjon. Markedet ser på valget i Hellas som viktigere enn valget i Frankrike på grunn av konsekvensene det kan få for andre svake økonomier i Sør-Europa, som Spania og Portugal. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere