NEW YORK (Nettavisen): Sent onsdag kveld norsk tid ankom den verdenskjente miljøkrigeren Greta Thunberg New York om bord i den høyteknologiske seilbåten Malizia II, etter å ha seilt over Atlanteren i 14 dager.

- Det er galskap at jeg har måttet seile over Atlanteren for å ta et standpunkt. Men det er ikke noe jeg anbefaler alle å gjøre, sa den 16 år gamle jenta da hun ankom New York sent onsdag kveld, norsk tid.

Da 16-åringen gikk i land i New York litt etter klokken 22 norsk tid, ble hun møtt av et massivt pressekorps fra hele verden - i tillegg til store folkemengder med tilhengere av den svenske miljøaktivisten, som brøt ut i full jubel.

Se video av det ekstreme oppmøtet her:

- Grunnen rister fortsatt under føttene mine og jeg er svært takknemlig for de som følger meg i denne miljøkampen, for den er en kamp som foregår over grensene, fortalte Greta da hun endelig kom på land.

Les også: Greta Thunberg hylles og latterliggjøres

16-åringen er invitert til å delta på et klimatoppmøte 23. september i forbindelse med FNs hovedforsamling, men sa i utgangspunktet nei fordi hun ikke ville fly av miljøhensyn. I stedet bestemte hun seg for å ta seilbåten over til USA.

Se Greta gå i land i videoen under:

Den 16 år gamle jenta ankom utkanten av New York allerede ved 13-tiden norsk tid, men har måttet vente ved Coney Island, syd i Brooklyn, på både passkontroll og på riktig tidevann.

Og onsdag ved 22-tiden norsk tid la båten endelig til kai på vestsiden av Manhattan, North Cove Marina, hvor også Nettavisen var til stede.

Det var også store deler av verdenspressen, inkludert de store nyhetsbyråene som AP, Reuters, AF og EPA.

«There is no Planet B»

Den unge miljøkrigeren ble mottatt som en superstjerne, da hun ankom New York. Hundrevis av barn ropte slagord som «The sea level has risen, and so have we» og «There is no Planet B».

Kort tid etter ankomsten ble det holdt en pressekonferanse der Greta fortalte om overfarten men også om hvor galskap det er at hun må seile halve jordkloden rundt for å få fokus på miljøet.

- Min beskjed til Trump

Hun ble, av Aftenposten, også spurt om forholdet til Donald Trump.

- Det er rart. Alle spør meg hele tiden om Donald Trump. Men min beskjed til ham er at han må lytte til vitenskap, men han gjør helt klart ikke det. Som jeg alltid svarer på dette spørsmålet, hvis ingen har greid å overbevise ham om klimakrisen, og viktigheten av det, hvordan skal jeg greie det?

- Derfor skal jeg helle jobbe videre med å gjøre folk oppmerksomme på miljøproblemene, slik at de forstår hvor stor krisen er, sier Thunberg.

Samtidig fortalt 16-åringen at hun hadde hatt en nærmest problemfri overfart.

- Jeg ble ikke sjøsyk en eneste gang, fortalte hun.

Skal protestere utenfor FN-bygget

Greta fortalte at hun nå skal hvile, men at planen deretter er å slå følge med de skoleelevene som har streiket hver fredag det siste halve året, og som har samlet seg utenfor FN-bygget på Manhattan.

Greta fortalte også at hun midt under seilasen fikk oppdatering om skogbrannene i Amazonas.

- Det er grusomt og helt utrolig at det skjer. Det er et tegn på at vi må slutte å ødelegge naturen og at vår krig mot naturen må få en slutt.

- Fikk depresjon på grunn av miljøet

På pressekonferansen fortalte også Greta at hun ble miljøinteressert som 7-8 åring og at hun begynte å lese seg opp på det og om hvor ille det var.

- Da jeg ble elleve ble jeg deprimert og klimakrisen var den stor årsak til det. Fordi jeg følte alt var håpløst og at det ikke var noe jeg kunne gjøre.

- Men jeg kom meg ut av depresjonen ved å love meg selv at jeg skulle gjøre alt jeg kunne for å endre ting. Og det de det jeg nå gjør. Jeg begynte å gå i protestmarsjer og demonstrasjoner og engasjerte meg i organisasjoner, fortalte Greta.

- Til tross for dette, følte jeg fortsatt at ting gikk for sakte. Jeg følte meg desperat og ville gjøre noe, og det var da ideen som skolestreik kom opp og jeg bestemte meg for å gjennomføre det for å se om det virket. Og det gjorde det. Det ble enormt, fortalte Greta til de fremmøtte.

Skal ta tog, buss og båt til Santiago i Chile

Thunberg snakket også om sitt neste prosjekt: Etter klimamøtet i New York planlegger Thunberg å ta tog og buss til Santiago i Chile, for å delta på klimakonferansen COP 25 som pågår der mellom 2. og 13. desember.

Denne reisen kan også bli strabasiøs, ettersom det er så som så med buss- og togforbindelse i Mellom- og Sør-Amerika.

- Jeg har også tenkt å benytte meg av båt på turen, røpet 16-åringen på pressekonferansen.

Hun fortalte også at hun håper klimatoppmøtet i New York i september og COP 25 i Chile blir to avgjørende møter for å gjennomføre omfattende tiltak for å redde miljøet.

- Give them hell, Greta!

Allerede da Thungberg kom til utkanten av New York, strømmet hilsningene inn til hennes Twitter-konto. Se flere av dem under.

Fem flyr over for å hente båten

For litt over en uke siden skapte det debatt da det ble kjent at fem personer flyr til USA for å hente Thunbergs båt og seile den hjem igjen.

Når båten er fremme i New York, skal den nemlig seiles hjem til Europa igjen av mannskaper som flys over Atlanteren.

Talsperson Holly Cova for Malizia II avviste påstanden overfor avisen og hevdet at turen er klimanøytral. Hun forklarte at turen til New York ble organisert på kort varsel og at som et resultat av det, må to personer fly til USA og seile båten tilbake til Europa.

– Vi har bare én båt, så de kan ikke seile over for å møte dem. Totalt fire personer vil seile båten tilbake. Det er logistiske valg som Team Malizia har tatt, uttalte Cova, og la til at verden så langt ikke har funnet ut hvordan man kan krysse et hav uten å sette karbonavtrykk.

Blir forsøkt latterliggjort

Til tross for mye ros, er Thunberg også blitt forsøkt latterliggjort.

En av dem som prøver på dette, er Julia Hartley-Brewer, en britisk TV-personlighet og spaltist i flere aviser i Storbritannia.

I en Twittermelding denne uken gjør hun narr av Thunberg frid hun har en plastflaske om bord på båten:

- Erm, er ikke det en engangsflaske av plast helt bak deg? Er det så vanskelig å følge opp det økokrigerne sier vi får og ikke får lov til å gjøre i disse dager . . . skriver Hartley-Brewer.

TV-personligheten får derimot motbør for sitt forsøk på å latterliggjøre 16-åringen.

- Hun er på en båt i Atlanteren. Hvor tror du ferskvannet kommer fra? Tror du ikke kanskje de gjenbruker disse flaskene siden de er enklere å drikke fra på en liten båt som beveger seg? Yeesh, skriver en person på Twitter.

Skal ta tog og buss til Santiago i Chile

Greta Thunberg, faren hennes Svante og filmskaperen Nathan Grossman reiste fra den britiske byen Plymouth onsdag forrige uke sammen med kapteinene Pierre Casiraghi og Boris Herrmann.

Overfarten var beregnet å ta to uker. Konkurranseseilbåten på 60 fot er bygget for høy fart – og ikke for komfort.

Toalettet består av en plastbøtte – kombinert med bionedbrytbare poser som kan kastes til sjøs. Det er heller ikke senger om bord, men smale køyer. Menyen består av frysetørrede pakker med vegan-retter.

Den svenske tenåringen har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter å ha startet protestene som kalles skolestreik for klimaet.