NEW YORK (Nettavisen): Greta Thunberg befinner seg for tiden om bord i den høyteknologiske seilbåten Malizia II, som 14. august heiste seil i den britiske byen Plymouth og satte kursen vestover mot New York.

Se hennes Twitter-oppdateringer nederst i saken og video fra hennes overfart øverst i saken.

16-åringen er invitert til å delta på et klimatoppmøte i forbindelse med FNs hovedforsamling, men sa i utgangspunktet nei fordi hun ikke ville fly av miljøhensyn.

I stedet bestemte hun seg for å ta seilbåten over.

Nettavisen får bekreftet fra en i teamet bak Malizia II at den 16 år gamle jenta er ventet til Manhattan onsdag kveld norsk tid.

Skal holde pressekonferanse

Onsdag ettermiddag norsk tid får Nettavisen opplyst av en representant for Greta Thunberg Media, Shravya Jain, at 16-åringen ankommer New York ved 20-tiden norsk tid.

- Vi har fått informasjon om at Greta’s ankomst til North Cove Marina er ventet rundt klokken 20.15, opplyser Shravya Jain til Nettavisen.

Båten vil legge til kai på vestsiden av Manhattan, North Cove Marina. Shravya Jain opplyser også at selve havnen vil bli sperret av av sikkerhetshensyn.

I forbindelse med ankomsten skal Greta holde en kort pressekonferanse på rundt 20 minutter.

Store deler av verdenspressen er ventet til stedet, inkludert de store nyhetsbyråene som AP, Reuters, AF og EPA. Båten til Greta skal ifølge Expressen ha lagt seg til ved Coney Island, syd i Brooklyn, ved 13-tiden norsk tid og ligger der nå i påvente av passkontroll og riktig tidevann.

Onsdag formiddag norsk tid la 16-åringen ut dette bildet av innseilingen mot New York:

- Land!! The lights of Long Island and New York City ahead, skriver hun på Twitter.

Fem flyr over for å hente båten

For litt over en uke siden skapte det debatt da det ble kjent at fem personer flyr til USA for å hente Thunbergs båt og seile den hjem igjen.

Når båten er fremme i New York, skal den nemlig seiles hjem til Europa igjen av mannskaper som flys over Atlanteren.

Den tyske avisen TAZ skrev at båtturen vil være mer forurensende enn om Thunberg og de andre på båten hadde fløyet til New York.

Talsperson Holly Cova for Malizia II avviste påstanden overfor avisen og hevdet at turen er klimanøytral. Hun forklarte at turen til New York ble organisert på kort varsel og at som et resultat av det, må to personer fly til USA og seile båten tilbake til Europa.

– Vi har bare én båt, så de kan ikke seile over for å møte dem. Totalt fire personer vil seile båten tilbake. Det er logistiske valg som Team Malizia har tatt, sier Cova og legger til at verden så langt ikke har funnet ut hvordan man kan krysse et hav uten å sette karbonavtrykk, uttalte hun.

(Saken fortsetter under pollen.)

Les: Fem personer flyr til USA for å hente Greta Thunbergs båt

Greta Thunberg fått masse ros

Ifølge den britiske avisen The Independent har Greta Thunberg fått masse ros for hvordan hun håndterer turen over Atlanteren.

De har gjengitt en lang rekke Tweets fra mennesker som hyller den 16 år gamle jenta for måten hun gjennomfører turen på.

Blir forsøkt latterliggjort

Men 16-åringen blir også forsøkt latterliggjort. En av dem som prøver på dette, er Julia Hartley-Brewer, en britisk TV-personlighet og spaltist i flere aviser i Storbritannia.

I en Twittermelding denne uken gjør hun narr av Thunberg frid hun har en plastflaske om bord på båten:

- Erm, er ikke det en engangsflaske av plast helt bak deg? Er det så vanskelig å følge opp det økokrigerne sier vi får og ikke får lov til å gjøre i disse dager . . . skriver Hartley-Brewer

TV-personligheten får derimot motbør for sitt forsøk på å latterliggjøre 16-åringen.

- Hun er på en båt i Atlanteren. Hvor tror du ferskvannet kommer fra? Tror du ikke kanskje de gjenbruker disse flaskene siden de er enklere å drikke fra på en liten båt som beveger seg? Yeesh, skriver en person på Twitter.

Skal ta tog og buss til Santiago i Chile

Selv har Greta Thunberg brukt Twitter flittig for å oppdatere de som vil følge med henne på turen.

Se hennes oppdateringer nederst i saken og video fra hennes overfart øverst i saken!

Greta Thunberg, faren hennes Svante og filmskaperen Nathan Grossman reiste fra den britiske byen Plymouth onsdag forrige uke sammen med kapteinene Pierre Casiraghi og Boris Herrmann.

Overfarten var beregnet å ta to uker. Konkurranseseilbåten på 60 fot er bygget for høy fart – og ikke for komfort.

Toalettet består av en plastbøtte – kombinert med bionedbrytbare poser som kan kastes til sjøs. Det er heller ikke senger om bord, men smale køyer. Menyen består av frysetørrede pakker med vegan-retter.

Etter klimamøtet i New York planlegger Thunberg å ta tog og buss til Santiago i Chile, for å delta på klimakonferansen COP 25 som pågår der mellom 2. og 13. desember.

Denne reisen kan også bli strabasiøs, ettersom det er så som så med buss- og togforbindelse i Mellom- og Sør-Amerika.

Den svenske tenåringen har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter å ha startet protestene som kalles skolestreik for klimaet.

Her kan du se flere Twitter-meldinger fra Greta Thunberg i forbindelse med overfarten over Atlanteren:

(Nettavisen/NTB)