NEW YORK (Nettavisen): - Dette er galt. Jeg burde aldri stått her oppe, sa Greta Thunberg da hun talte til stats- og regjeringssjefer på FNs klimatoppmøte i New York på mandag.

Den 16 år gamle jenta kjempet hardt mot tårene da hun gikk til angrep:

- Hvordan våger dere?! Dere har stjålet mine drømmer og min barndom med deres tomme løfter, sa Thunberg.

Se den sterke talen fra Climate Action Summit i video øverst i saken.

Les også: Carl I. Hagen om Greta Thunberg: - Det er til å grine av

Det var en svært følelsesladet tale Greta Thunberg ga her i New York. 16-åringen var så sint og frustrert at hun måtte kjempe mot tårene. Hun regelrett skjelte ut verdenslederne på klimamøtet:

- Alt dette er feil. Jeg burde ikke stått her oppe. Jeg burde vært på skolen på andre siden av verden. Og likevel kommer dere til oss ungdommer for håp. Hvordan våger dere!? Dere har stjålet mine drømmer og min barndom med deres tomme ord, sa Greta Thunberg i sin tale.

- Jeg er derimot en av de heldige. Det finnes mennesker som lider, det finnes mennesker som dør. Det er hele økosystemer som kollapser. Vi er i starten av en masseutryddelse og alt dere kan snakke om er penger og eventyr om evig økonomisk vekst. Hvordan våger dere! sa Thunberg, til massiv applaus i salen.

Etterpå fortsatte hun:

- I mer enn 30 år har vitenskapen vært krystallklar. Hvordan våger dere å fortsette å se en annen vei!? Dere kommer hit og sier at dere gjør nok, mens politikken og løsningene som trengs ikke er i sikte. Dere sier at dere hører oss og at dere forstår alvoret. Men uansett hvor lei meg og sint jeg er, så ønsker jeg ikke å tro på det. For om dere virkelig forsto situasjonen, og fortsatte å ikke gjøre noe med problemet, da ville dere ha vært onde, og det nekter jeg å tro på, sa Thunberg i talen.

Trump dukket opp

USAs president dukket mandag opp på FNs klimatoppmøte, til tross for at det tidligere var meldt at han ikke kom til delta.

Besøket på klimatoppmøtet var ikke oppført i presidentens offisielle timeplan. Etter planen skulle Donald Trump heller prioritere et arrangement om religionsfrihet.

Trump fikk ikke med seg FNs generalsekretær António Guterres tale eller Greta Thunbergs tale, men ankom før Tysklands statsminister Angela Merkel holdt sitt innlegg.

Visepresident Mike Pence var med presidenten, og Trump klappet etter noen av de korte talene som ble holdt.

Verdensledere som Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Indias statsminister Narendra Modi er alle på plass på det ekstraordinære klimatoppmøtet i New York mandag.

Til stede er også Norges statsminister Erna Solberg (H), som er én av dem som har fått taletid på møtet.

(Nettavisen/NTB)