Grethe Kausland er død

Grethe Kausland (60) tapte kampen mot kreften. - Et sjokk, sier Tor Erik Gunstrøm til Side2.

17.11.07 09:23

(SIDE2:) Grethe Kausland døde av kreftsykdommen som blusset opp igjen i år, melder Seher.no. Det ble kjent at artisten døde fredag ettermiddag.

Kunstner
Skuespiller Brit Elisabeth Haagensli er en av mange som har hatt æren av å jobbe med Kausland opp gjennom årene, og hun kan ikke få rost sin kollega nok.

- Hun var en skikkelig kunstner. En livskunstner i sjel og sinn, 100 prosent til stede i alt hun gjorde. Jeg visste jo at hun hadde vært veldig syk, men man er jo aldri forberedt. Dette er virkelig tragisk.

Store lille Grethe
Stand up-komiker og artist Tommy Steine rakk også å oppleve hvilken kunstner Kausland var, blant annet i musikalen «Billy» på Chateau Neuf.

- Jeg fikk virkelig kjenne det kjente utrykket «store lille Grethe» på kroppen. Det er vanskelig å forestille seg at noen kan måle seg med det Grethe har gjort. Det er ingen som har vært i nærheten av å være så allsidig både som skuespiller og musikalsk som henne.

Nær venn
- Det finnes absolutt ingenting negativt å si om henne. Hun var utrolig raus med seg selv og menneskene rundt seg og var i tillegg utrolig begavet, sier Benny Borg til Side2.

Den svenske artisten forteller at Kausland var en av hans aller beste venner, og selv om det var ventet kom dødsfallet som et sjokk.

- Hun var jo veldig syk, så det var ingen stor overraskelse. Men det gikk likevel altfor fort. Grethe er den jeg har kjent lengst her i Norge. Det er som å miste søsteren sin.

- Et fantastisk menneske
- Herregud, jeg kom akkurat hjem fra Italia i dag og visste det ikke. Men vi visste jo at det gikk den veien, men man er jo aldri forberedt. Dette kom som et sjokk, forteller hennes nære venn og kollega fra Dizzie Tunes Tor Erik Gunstrøm.

Grethe Kausland spilte i mange år sammen med Dizzie Tunes og Gunstrøm mener hun var en av Norges aller fremste artister.

-Ingen bedre
- Hun var et fantastisk flott menneske, og som artist var det ingen som bedre enn henne. Det var ingen over og ingen ved siden.

Grethe Kausland fikk lungekreft igjen var rammet av kreft da hun måtte avlyse forestillingen «KausPaus» med Ole Paus i høst.

Ole Paus kjente Kausland svært godt. Han ønsker ikke å uttale seg stort om den avdøde artisten i går.

- Hun var en god venn, sier Paus enkelt til Side2.

- Det er et stort tap for familien, vennene og alle som var glad i Grethe, og det var vi alle, sier Jørg Fr. Ellertsen til seher.no. Impresarioen har jobbet med Grethe Kausland siden 1972 og var også den som brakte nyheten om hennes bortgang ut.

Stor barnestjerne
Grethe Kausland var hele Norges Grethe fra hun sang om «Teddyen min». Hun hadde flere roller i filmer, deriblant hennes første stor rolle i Ivo Caprinos «Ugler i mosen».

Men i voksen alder var hennes navn uløselig knyttet sammen med Dizzie Tunes, der hun sammen med Yngvar Numme og Tor Erik Gunstrøm i mange år utgjorde tre av Norges mest populære komikere.

Hennes samarbeid med Dizzie og Hege Schøyen resulterte i noen av de mest legendariske revysketsjer Norge har sett i etterkrigstiden.

SE HVORDAN GRETHE BLE EN DEL AV DIZZIE TUNES HER

197504

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.