«Greven» skiftet navn - igjen

John Christian Elden (t.v.) har lenge vært forsvarer for høyreekstreme Varg Vikernes (i midten). Nå er Elden bistandsadvokat for flere Utøya-pårørende, mens Vikernes fortsetter sine høyreekstreme utspill. Her er de fotografert sammen i Asker og Bærums Herredsrett i 1997.

John Christian Elden (t.v.) har lenge vært forsvarer for høyreekstreme Varg Vikernes (i midten). Nå er Elden bistandsadvokat for flere Utøya-pårørende, mens Vikernes fortsetter sine høyreekstreme utspill. Her er de fotografert sammen i Asker og Bærums Herredsrett i 1997. Foto: Scanpix

Varg «Greven» Vikernes ville ikke assosieres med seg selv lenger.

12.03.09 14:38

(iBergen.no) Han ble først kjent som Kristian Vikernes, men ble som oftest omtalt i media som «Greven» etter artistnavnet hans «Count Grishnackh».

Endret i fjor
Fornavnet Kristian passet dårlig for Vikernes som bekjente seg til satanismen, og midt under rettssaken der han var tiltalt for drapet på kameraten Øystein Aarseth, skiftet han navn til Varg Kvisling Larssøn Vikernes. Navnet «Kvisling» var en hyllest til Vidkun Quisling etter at Vikernes gikk over til å være nynazist.

Men etter 15 år i fengsel, og flere ideologiske endringer, fikk Vikernes i fjor Folkeregisterets velsignelse til å endre navnet fullstendig.

- Vil være en normal person
Hans nye navn er fransklydende og har ingen assosiasjoner til hans tidligere navn overhodet.

Årsaken til navneskiftet skal være å kvitte seg med det belastede navnet Varg Vikernes. På den måten ønsker han å ta avstand fra sitt tidligere image som satanist og nynazist.

- Han ønsker å være en normal person som ikke forbindes med kriminalitet for enhver fremtid. Han ønsker å leve et normalt liv, kommenterer hans forsvarer John Christian Elden i en e-post til iBergen.no.

Av hensyn til nettopp det velger iBergen.no å ikke gå ut med Vikernes nye navn.

Løslates til sommeren
«Greven» håper navneendring vil gjøre det lettere å komme tilbake til samfunnet etter soning uten å bli møtt med fordommer.

Denne uken ble det kjent at Vikernes prøveløslates til sommeren, etter 16 år i fengsel og flere avslag på søknader om løslatelse. Han planlegger å slå seg ned på småbruket sitt i Bø i Telemark, sammen med familien.

- Jeg er klar for samfunnet - det har jeg vært i mange år. Jeg har lært av mine feil og blitt eldre. Nå har jeg bare lyst til å være sammen med familien min, sa Vikernes til Dagbladet.

Ifølge en Wikipedia-artikkel om Vikernes planlegger han å fortsette med enmannsbandet Burzum etter løslatelsen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag