Gå til sidens hovedinnhold

Gribber tok strømmen på Hydros anlegg i Brasil

Oslo (NTB): Strømbrudd har rammet produksjonen ved Hydros aluminiumraffineri Alunorte i Brasil hardt de siste månedene. Nå opplyser selskapet at to amerikanske gribber sto bak da kraftanlegget kortsluttet.

Samme dag som kortslutningen i en trafostasjon 18. mai i år opplyste Hydro at det dreide seg om «uventede, ytre hendelser».

Men Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg sier til Dagens Næringsliv nå at strømbruddet både stammet fra en ytre kilde, og at det skyldtes noe så uventet som to amerikanske gribber, eller kondorer som rovfuglen også er kjent som.

- Gribbene satt trolig på hver sin isolator ved kraftanlegget på samme tid og har kommet borti strømførende ledninger. Vi tror at vingene da berørte hverandre og utløste en kortslutning, sier han.

Vingespennet på kondorene kan bli inntil tre meter. Det var ingen vitner til hendelsen, men levninger av to gribber på bakken førte til at man kunne fastslå hendelsesforløpet.

Strømbruddet har ifølge Dagens Næringsliv ført til en produksjonsnedgang av alumina verdt 950 millioner kroner i år. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis