KIRKENES (Nettavisen/iFinnmark): – Jeg måtte forlate kona og datteren min. Det er et mareritt. Jeg kan ikke puste. Det er svært emosjonelt, sier Grigorij da han møter Nettavisen og iFinnmark i grensebyen Kirkenes.

Av sikkerhetsmessige hensyn overfor kona og datteren som er igjen i Russland, ønsker ikke Grigorij å si etternavnet sitt. Tusenvis av russiske menn har valgt å forlate landet den siste uka etter at Russlands president Vladimir Putin beordret en «delvis mobilisering».

Umiddelbart ble det kaos over hele Russland. Menn i alle aldre som ikke har deltatt i krigen, risikerte nå plutselig å bli sendt til Ukraina for å krige.

Siste nytt om utviklingen i Nettavisens Ukraina-studio

Det ble sagt at opptrappingen skulle omfatte 300.000 reservister, og det kom forsikringer fra forsvarsminister Sergej Shogu at dette ikke skulle gjelde vernepliktige og studenter, men kun menn med relevant kamperfaring. De neste dagene kom det imidlertid rapporter om at pensjonister, studenter og andre uten militær erfaring hadde blitt innkalt.


Strabasiøs reise

Grigorij forteller at avgjørelsen om å forlate Russland ble tatt forrige søndag, og at da var det bare å hive seg rundt og pakke tingene for å komme seg ut.

– Jeg reiste med fly til Murmansk, så gikk turen videre med en liten buss. Den var full av russiske menn, og det var fem grensekontroller på veien. Vi stoppet etter den første og måtte vente i tre-fire timer. Det var en lang kø på flere hundre meter, jeg antar at det var 300-400 menn i køen. Passet vårt ble sjekket «hundre ganger», og det gjorde de for å stresse oss og kanskje få noen til å ombestemme seg ved å reise tilbake, sier Grigorij.

Les også: Trump vil forhandle med Putin: – Jeg leder gruppen

Russeren utdyper også om at det er blodpriser for å komme seg ut av landet.

– For å komme oss over den norske grensen var prisene på 1000 dollar, men jeg klarte å få en billett til 400 dollar. Det er en lang historie, men den handler først og fremst om at jeg fikk hjelp fra venner og deres venner, sier Grigorij.

Se videointervju med Grigorij lenger ned i saken.

Fikk norsk hjelp

Omtrent alle hotellrom er booket i Kirkenes om dagen på grunn av krisen, men Grigorij forklarer at han var svært heldig.

– Jeg vil ikke gi noen navn på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, men en norsk kvinne plukket meg opp ved grensen på Storskog og tilbudte meg overnatting. Det er et mirakel, fordi alt var jo utsolgt, men gjennom nettverket mitt ble det ordnet, sier russeren.

På onsdag kom det også meldinger om at grensetrafikken hadde stoppet noe opp ved Storskog.

Les mer: Mobiliseringen vakler – her ble en tredjedel sendt hjem

– Nå har jeg bare vært og hilst på mannskapet på Storskog for å se om det går bra med dem. Det kan være krevende å stå der for dem i den situasjonen vi er i nå, sa politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt til NTB.

I russiske grupper på Facebook ble det hevdet at trafikken gikk som normalt, og at folk krysset grensen i begge retninger.

Aldri vært i militæret

Grigorij understreker at han aldri har vært i militæret tidligere, men at han kjenner flere historier av personer som blir innkalt i disse dager, selv om de ikke har noe militær erfaring.

– Vi ønsker ikke å bli kanonføde. Vi har venner i Ukraina som vi ikke ønsker å krige imot. Jeg vil ikke drepe noen. Jeg har heller ikke noe erfaring eller motivasjon for å bli en del av denne krigen, forteller Grigorij.

Kirkenes blir imidlertid kun et lite stopp på veien. Allerede onsdag kveld, samme dag som han møter Nettavisen og iFinnmark, skal han forlate grensebyen og komme seg videre på en tøff reise

.

– Jeg blir hentet av en venn senere i dag, så skal vi til flyplassen i Kirkenes for å ta flyet til Oslo. Fra Kirkenes og videre til Oslo, og så videre til Georgia, antar jeg vil ta rundt 30 timer til sammen. Det har gått sju måneder av krigen nå, og det er så mange tanker i hjernen min. Jeg håper at jeg en dag kan komme tilbake til Norge under langt hyggeligere omstendigheter, understreker Grigorij.

Les også: Desperate russere punger ut for å komme seg ut av landet: – Situasjonen er helt absurd

Det kan imidlertid vise seg å bli vanskelig og komme seg inn i Georgia. Onsdag ettermiddag meldte russiske myndigheter om at de satte området på økt beredskap, og at det ble innført restriksjoner for biler som kom kjørende.

Politimesteren i Finnmark kunne også opplyse om at hvis Russland går inn for å stenge grensen fra russisk side, vil ikke det påvirke norsk politi nevneverdig.

– Det vil ikke påvirke oss noe annet enn at det blir mindre trafikk over Storskog. Men det betyr kanskje også at vi må overvåke green border bedre, sier Hætta.

Med «green border» menes den delen av grensa som er dekket med vegetasjon, og hvor det er mindre bemanning og vanskeligere å overvåke de som ulovlig prøver å komme seg over.