VATERLAND: Ruskengeneral Jan Hauger fortviler over slumområdene de rumenske tiggerne etablerer. Politiet er like fortvilet, både på grunn av forslummingen, men også på grunn av kriminaliteten som begås og de uverdige forholdene mindreårige må leve i.

Del på Facebook

DittOslo ble med Rusken og politiet på rundtur på Vaterland.

LES MER OM ROMFOLK I OSLO HER

Spiser hunder og rotter

Usjenert ligger søppel, gamle klær, muggen mat, ekskrementer og rottebein slengt rundt. Lukten av denne blandingen ligger som en eim i området. Middagsrestene er grillet rotte, men duer, ender og hunder har også stått på menyen.

SE BILDESERIE FRA VATERLAND HER

Nylig ble restene av en hund funnet.

– Hunden var hodeløs og skinnet dratt av kroppen klar til grilling på den offentlige grillen nederst ved Akerselva, forteller ruskengeneral Jan Hauger.

Grillingen av rotter og andre dyr er et stort problem, men det er også alle ekskrementene.

Rottebein

Her er beinrester fra en rotte. Både politi og Rusken har funnet flere dyrekadaver.

AKSJONERTE MOT TELTLEIR: – Jeg er ikke en dårlig mann, jeg stjeler ikke

LES MER OM ROMFOLK I OSLO HER

Frykter smitte

– Rumenerne gjør fra seg ute. Ofte uten å tørke seg. Deretter tigger de penger, og pengene tar de i handa og betaler med i butikken. Dette kan ikke være forsvarlig, med tanke på smittevern, sier ruskengeneral Hauger.

Han er fortvilet over søppelet som flyter, og klærne som ligger strødd, møkkete og med avføring.

Ved Vaterland ligger bylter med søppel overalt.

Jan Hauger

Ruskengeneral Jan Hauger synes situasjonen er trist.

Smittevernsoverlegen i Oslo, Tore Steen, forteller at det kan være problematisk med avføring rundt i byen.

– Likevel er det nok minimal smittefare. Når det kommer til grillingen av dyr, dreper nok varmen bakteriene, sier han.

Les mer om hva smittevernsoverlegen mener her!

– Egentlig er dette trist, mennesker fra fattige kår trekker til rike Norge. Problemet er når mange verken kan holde byrommet ordentlig eller holde seg innenfor loven, sier Hauger.

LES OGSÅ: Her bæsjer tiggerne midt på Grønland

Siktet for voldtekt og ran

Politiet bekrefter at rumenere er tatt for kriminalitet i Oslo

– Vi har noen grove ran og voldtekter der rumenere er siktet, sier førstebetjent Geir Nerland.

Blant annet har eldre er brutalt ranet, slått ned og voldtatt. Nerland presiserer at det er to grupper blant rumenerne.

– Den ene gruppen er tiggere, og de er som oftest snille. Så er det dem som gjerne relateres til mafiagrupperinger, og kriminelle handlinger, sier han.

Flere og flere rumenere kommer til Norge for å tigge penger. Politiet mener det er organiserte ligaer som står bak.

KIRKENS BYMISJON: – Romfolket får skylda for alt

Barn ned i fireårsalderen

Den siste tiden er det også kommet flere barn, noen helt ned i fireårsalderen, som bor ute sammen med voksne. Barneloven i Norge aksepterer ikke at mindreårige lever på den måten, og politiet må gripe inn når de ser slike tilfeller.

– Ofte ser vi at barna har det bedre i hjemlandet sitt, sier politibetjent Kim Hjort.

Hun får støtte fra ruskengeneral Jan Hauger.

– TV2 fulgte tiggere fra Norge til hjemlandene sine. Her hadde de bygget hus etter å ha tigget penger i Norge. Barna bodde ikke ute, sier han.

Da følget ankommer Vaterland finner vi en kvinne, med sin 17 år gamle sønn sovende ved brua. Kvinnen har ikke lovlig opphold i Norge, og politiet har tidligere prøvd å ta hand om saken.

– I går støtte vi på dem, og vi måtte ringe Barnevernsvakta. Gutten ble hentet av dem, sier Hjort.

Kasteball i barnevernet

Det viser seg at gutten er blitt en kasteball mellom barnevernet og Nav. Selv om kvinnen og sønnen egentlig er kastet ut, er myndighetene pliktig til å gripe inn når sønnen er mindreårig. Men barnevernskontoret i bydelen vil ikke ta ansvaret.

Politiet prøver igjen å få barnevernskontoret til å ta seg av gutten, men det viser seg at det egentlig er barnevernet i en annen bydel som skal ta imot gutten. I tillegg viser bydelen til Nav.

– Han blir igjen en kasteball fordi ingen kan ta ham inn, sier Geir Nerland.

Dermed får ikke politiet løst saken denne gangen.

– Det er ingen tvil om at det ofte er tragiske situasjoner, med menneskehandel i bildet. Men det betyr ikke at de kan bruke byen som en dumpingplass, sier en fortvilet Hauger.

LES MER OM ROMFOLK I OSLO HER

Vil ha felles strategi

Rusken, Bymiljøetaten og politiet skal nå prøve å finne en felles strategi for rumenerne. I tillegg ønsker de å innlemme bydelsoverlegen.

– Forsøpling, truende oppførsel, kriminalitet, og uverdige boforhold for barn, i tillegg til mulig smittefare. Vi må ta tak i dette problemet, og vi må løse det på en eller annen måte, sier politioverbetjent Geir Tveit.

Kirkens bymisjon har i lang tid jobbet tett på romfolket i Oslo. De oppfordrer myndighetene til å ta ansvar for en felles europeisk strategi, for å bedre levekårene for romfolket. Bymisjonen mener den ekstreme nøden romfolket lever i, krever at norske myndigheter reagerer.

– De har ikke et ønske om å gjøre fra seg ute, men det er en nødssituasjon. Når mennesker er i så ekstrem nød må vi reagere, sier Kari Gran i Kirkens bymisjon til dittOslo.