Grillet om ambassadesaken

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Justisminister Knut Storberget måtte forlate papparollen for en dag.

19.01.11 15:25

STORTINGET (Nettavisen): Nettavisen slo av en kort prat med Storberget på vei inn til dagens høring om «ambassadesaken» i justiskomiteen på Stortinget.

Både justisminister Knut Storberget (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal svare på spørsmål om hva norske myndigheter har visst om amerikanernes overvåking av norske borgere.

- Ser du fram til høringen?

- Ja, det gjør jeg, svarte Storberget Nettavisen.

- Hvordan er det å komme tilbake fra pappaperm til en høring?

- Alt er en overgang, for å si det sånn, humret Storberget før han hastet inn i salen.

Storberget er for tiden i pappapermisjon, og er tilbake på jobb som justisminister bare i dag på grunn av høringen.

- Jeg kjente ikke til SDU
- Jeg mener at selv prosessen og all oppmerksomheten i offentligheten rundt saken, har skjerpet oss alle, sa Storberget i høringen.

Han viste til at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil svare på kontakten med den amerikanske ambassaden i Oslo.

- Vi ser på spesielt to spørsmål i saken - karantenetid og taushetsplikten. Vi har så langt ikke grunn til å si at det er brudd på taushetsplikten, sa Storberget.

Frps Per Sandberg spurte Storberget konkret om hvor godt han kjente til overvåkingsgruppen SDU («Surveillance Detection Unit»):

- Jeg kjente ikke til SDU eller at de holdt til rett utenfor ambassaden, avviste Storberget.

- Overvåket nordmenn
I nabobygningen til den amerikanske ambassaden i Oslo hadde USA et eget team som overvåket nordmenn, avslørte TV 2 i fjor høst.

Overvåkingsgruppen SDU skal ha blitt opprettet våren 2000 og bestått av 15 til 20 personer. Den skal ennå være aktiv, men flyttet fra lokalene i Handelsbygningen sommeren 2010.

Flere nordmenn skal ha blitt overvåket og informasjon om dem ha blitt lagt i det amerikanske terror-registeret SIMAS.

Tidligere ansatte i politiet og PST har blitt knyttet til overvåkingsgruppen.

- For tidlig å trekke konklusjon
Storberget påpekte at det var for tidlig å trekke noen konklusjon i saken.

- Det pågår en etterforskning i saken, så jeg vil ikke nå trekke noen konklusjon om at det er foregått straffbare forhold. Jeg synes vi skal være varsomme med å trekke noen konklusjon, sa Storberget.

Han sa videre at det er bra at vi har tv-kanaler som setter fokus på slike saker, som TV 2 har gjort.

- Det vil bare bidra til at kontrollen og styringen med denne typen virksomhet blir bedre, sa justisministeren.

Les bakgrunn: USA overvåker nordmenn

- Ville vært useriøst av meg
Storberget ble på nytt spurt om han kjente til overvåkingsgruppen SDU, og svarte da følgende:

- Akkurat det kjente jeg ikke til, men jeg var kjent med at det var ansatt tidligere ansatte i politiet for å ivareta ambassadens sikkerhet, sa Storberget.

Han fikk også spørsmål om det praktiseres egne regler for amerikanerne i Norge.

- Spørsmålet om det er noen regler for amerikanerne og noen for andre - nei, sa justisminsisteren.

Han viste igjen til at saken er under etterforskning.

- Hva som blir konsekvensen av politiets etterforskning får vi ta når den tiden kommer. Det vil være useriøst om jeg skulle begi meg inn på spekulasjoner om det nå, sa Storberget.

- Imponert over PST
Storberget skrøt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Når det gjelder PST sin rolle, så er jeg veldig imponert over PST, over hvordan de har tilpasset seg den nye tiden og hvordan de har valgt å være åpne, sa han.

- Når det gjelder konkrete enkeltsaker er det en stor åpenhet etter mitt skjønn. Det er en god mulighet til å drive kontroll. Så er det også sånn at jeg mener PST også overfor opinionen og publikum har klart å skape en åpenhet som skaper en stor tillit til tjenesten, sa Storberget.

- Ikke voldsomt optimistisk
Lederen av justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), var ikke veldig optimistisk foran høringen.

- Jeg er egenlig ikke så voldsomt optimistisk, men jeg tror nok at komiteen skal gjøre sitt beste for å finne fram til de fakta som eksisterer over hvorvidt det er foregått overvåking overfor norske statsborgere på norsk jord, for det er alvorlig nok i seg selv, sa Sandberg til Nettavisen rett før høringen startet.

- Men likeså viktig er det å finne og grave litt i disse tiltakene som justisministeren og regjeringen har foreslått, om det er tilstrekkelig i forhold til å sikre oss. Det er vel ingen grunn til å tro at det bare er den amerikanske ambassaden eventuelt som har foretatt overvåking, sa han.

Sandberg fortalte at komiteen hadde forberedt seg godt.

- Bar de våpen?
Tidligere onsdag meldte NRK at overvåkningsgrupper ved amerikanske ambassader rundt om i verden kan ha vært bevæpnet, ifølge dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten.

Dokumentene viser at USA har åpnet for å la overvåkere ved amerikanske ambassader bære våpen.

- De har hatt muligheten. Gitt et høyt trusselnivå eller ved helt spesielle situasjoner kunne de bære skjulte våpen, så sant de har fått tillatelse av ambassaden og vertsnasjonen, sier seniorrådgiver Vegard Valter Hansen ved NUPI.

Men den amerikanske ambassadøren i Oslo, Timothy Moore, sier han ikke kjenner til at overvåkningsgruppen i Norge har fått bære våpen.

Også tidligere justisminister Odd Einar Dørum, politidirektør Ingelin Killengreen, PST-sjef Janne Kristiansen og politimester i Oslo Anstein Gjengedal, deltar i høringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.