*Nettavisen* Nyheter.

Grillfest på karibisk vis

Få ting er bedre enn grilling på stranda med gode venner. Foto: tomas del amo (Thinkstockphoto)

Gert Nygårdshaug gir oss sitt beste grilltips og en historie fra Isla Margarita.

HTML EMBED

Svett og ikke så lite oppgitt hadde jeg trålet rundt i den lille kystbyen Cumaná i Venezuela på jakt etter en venda (butikk) som solgte vin. Hvilket skulle vise seg ikke å være lett. Omsider fikk jeg likevel napp, og ble vist ned i en kjeller der eieren stolt kunne vise frem en reol full av den lokale hvitvinen Casa Oliveira. Jeg plukket fornøyd med meg over et halvt dusin flasker. Oppdraget var i havn.

Anledningen var denne: Min gode venn Peter hadde ankret opp sin flotte, selvbygde Colin Archer-skute «S/Y Fredag» ved Isla Margarita, en større øy utenfor kysten av Venezuela.

For et par års tid siden hadde han lagt ut på jordomseiling, og sant nok hadde han krysset Atlanteren, men ikke kommet lengre enn til den lille karibiske øya Bequia i Grenadinene. Denne øya var han blitt så begeistret for at han bestemte seg for å slå seg til der resten av livet. Hvilket han har gjort. Nå lå altså han og skuta ankret opp ved Isla Margarita etter å ha fisket store mengder dorado (gullmakrell) ved noen rev lengre oppe ved kysten.

Dorado? Jeg ante ikke hva denne fisken var eller hvordan den smakte. Selv hadde jeg fartet rundt i jungelen ved Orinoco-floden noen uker på jakt etter sjeldne sommerfugler. Nå så jeg frem til frisk sjøluft, og til å treffe min gamle venn igjen. Han hadde gitt meg en uttrykkelig ordre, nemlig å skaffe tilveie et halvt dusin flasker hvitvin, for nå skulle det bli dorado-fest på Isla Margarita!

Med bagen full av hvitvinsflasker entret jeg den lokale ferjen som brukte et par timer på turen over til øya. Jeg var en smule bekymret, for hvordan i all verden skulle jeg finne stedet der han hadde ankret opp? Øya var stor og dette var før mobiltelefonens tid. Lettelsen var påtagelig da jeg ved kaien så en noe nedslitt Landrover-taxi der sjåføren vinket med en diger plakat hvor det sto «MISTER GERT». Deretter humpet vi langs en svingete kystvei en halv times tid, mens det klirret lystig i min hvitvinsbag.

Og fest ble det i den lille fiskerbyen der «S/Y Fredag» hadde ankret opp. Hele landsbyen var invitert til dorado-grilling på den hvite stranden under palmene. Til mamborytmer fra et lokalt band satt min gode venn Peter – forhenværende viking, nå konvertert til ekte karibisk pirat – og jeg ved et festdekket lite bord og nøt den delikate fisken med lime og kokossaus. Og hvitvinen jeg hadde funnet i en kjeller i Cumaná? Aldeles ypperlig.

Sammen skålte vi for det blå havet, for regnskog og sommerfugler og ikke minst for nasjonalhelten Simón Bolívar!

Makrell à la Margarita

Om vi skal kopiere denne retten i Norge, en sommerdag, på grillen, velger jeg makrell som fisk. Annen halvstor havfisk kan selvfølgelig også brukes.

Dette trenger du til grillfesten

Noen store makrell
Lyst brød
Kokosmelk
Chili
Honning
Lime

Slik gjør du

Fyr opp grillen og finn frem mamboinstrumenter. Grill fisken så den blir nesten svart i skinnet. Kok opp en saus av kokosmelk, chili og honning som serveres i en skål ved siden av fisken. Kryst lime over den grillede fisken. Spis brød til, som dyppes i sauseskålen.

Vintips til grillfesten

En enkel og sommerlig hvitvin vil fungere ypperlig, gjerne på kartong. Eksempelvis en sauvignon blanc.
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2010

Land Frankrike
Område Languedoc-Roussillon
Produsent J&F Lurton
Polpris 385,- (for treliters kartong)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.