RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grønne sertifikater er genialt

Sist oppdatert:
Endelig får vi en avtale om grønne sertifikater mellom Norge og Sverige, skriver Andreas Halse i denne kommentaren.

Nå får vi endelig en avtale om grønne sertifikater mellom Norge og Sverige. Det er glimrende, grønne sertifikater har lenge vært etterspurt av energibransjen, av miljøbevegelsen, og av en rekke politiske partier.

For de uinnvidde; grønne sertifikater er en ordning hvor de som produserer ny fornybar energi får et grønt sertifikat for energien de produserer. Så plikter alle energikjøpere (altså de som står mellom produsenten og oss som kunder) å kjøpe et visst antall grønne sertifikater. Det gjør at man får en direkte, markedsbasert støtte til ny fornybar energi. (Wikipedia)

Det geniale med grønne sertifikater er at vi får utløst de prosjektene som er mest lønnsomme først, uten at vi trenger å ta byråkratiske vurderinger for å finne ut av hvilke prosjekter vi skal støtte.

I Teknisk Ukeblad er det en interessant artikkel om dette virkelig vil føre til flere vindkraftprosjekter. Konsernsjefen i Lyse frykter støttenivået likevel blir for lavt.

Jeg tror det er et kortvarig problem. Energiprisene har dalt kraftig i takt med finanskrisen, de vil ta seg opp etter hvert som økonomiene nå kommer seg på fote. Den stadige utbyggingen av kabler til andre land vil føre til at prisene våre nærmer seg de man ser på kontinentet. Dansker og nederlender betaler langt mer for strømmen enn oss. Og så er sertifikatprisen nå på 24,2 øre per/kWh. Det skal ikke så mye mer til å for at en rekke prosjekter blir lønnsomme. (Her kan du lese om hva produsentene får med den nye ordninga)

I tillegg tror jeg praten om kraftoverskudd i Norge ikke tar inn over seg energiomleggingen som vil og må skje. I dag har vi overskudd på strøm, det overskuddet vil fort ryke når den transporten som i dag går på fossilt brennstoff begynner å gå på strøm. Det skal ikke veldig mange el-biler til før det gjør utslag på forbruket. Vi kommer selvfølgelig også til å merke det på strømprisen.

Dessuten, det er ikke åpenbart at det er vindmøller vi må satse på i Norge. Med vår langstrakte kyststripe har vi åpenbart et stort potensiale for vindkraft, men det kan være at potensialet er større for småskala vannkraft og bioenergi. Vindkraften vil komme, hvis den er lønnsom og når behovet er der. Vi har mye skog og bekker her i landet også. Bioenergi kan bidra til å skape like mange arbeidsplasser som vindkraften. Likevel, det er viktig at vi fortsetter å ha direkte støtteordninger til utviklingsprosjekter, havvindmøllene kan en dag bli lønnsomme, det kommer raskere hvis vi fortsetter å støtte den type prosjekter nå.

Det fins ingen løsninger som gjør at ny, ren energi dukker opp lett som bare det, men dette er definitivt en gledens dag for alle som er opptatt av energi, miljø og arbeidsplasser.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Andreas Halses blogg.

Andreas Halse sitter i bystyret i Oslo for Arbeiderpartiet, jobber i informasjonsavdelingen til Fagforbundet og har etablert et selskap som spesialiserer seg på passivhus, ekstremt energigjerrige boliger. Her er bloggen hans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere