RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grønt lys for symbolmerking av mat

Foto: Illustrasjonsfoto
Sist oppdatert:
Allerede neste år kan det bli enklere å velge sunn mat.

Synes du at det tar altfor lang tid å finne ut om maten du kjøper i butikken er sunn eller ikke? Er du lei av å bruke tid på å sette deg inn i tabellene som finnes på baksiden av hvert produkt? Løsningen er ikke langt unna. Det britiske Mattilsynet har innført trafikklysmerking av mat for å gjøre det enklere å velge sunne produkter. Og allerede i løpet av neste år kan maten i Norge også bli symbolmerket.

Mattilsynet har fått grønt lys fra Helse- og omsorgsdepartementet til å komme frem til hvordan den norskproduserte maten skal merkes. Arbeidet for å få en egen symbolmerking av matvarer også i Norge, startet i sommer.

-Vi er nå i gang med å utarbeide et forslag. Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvilket symbol som skal brukes i merkingen av den norskproduserte maten. Men målet vårt er at maten blir symbolmerket i løpet av 2008, sier rådgiver i Mattilsynet, Lisa Garnweidner, til TV2 hjelper deg.

Trafikklysmerking
I Storbritannia er mange matvarer nå merket med en enkel tabell delt i fire kategorier: fett, mettet fett, salt og sukker. Ved siden av hver kategori er det enten et grønt, oransje eller et rødt merke. Grønt betyr at det er lite fett, sukker eller salt, oransje betyr at produktet inneholder en viss mengde, mens rødt lys opplyser om at produktet inneholder mye fett, sukker eller salt. Klikk her for å se trafikklysmerkingen.

Den enkle fargekodingen gjør det lettere for kundene å sammenligne næringsinnholdet i ulike produkter. Og snart kan det altså lyse både grønt, oransje og rødt også fra de norske butikkhyllene. Det norske Forbrukerrådet mener at en slik symbolmerking av mat vil være sunn.

-Økt fedme og fedmerelaterte sykdommer gjør at vi må vurdere en forbedring av dagens energimerking, sier rådgiver i Forbrukerrådet, Hege Thorkildsen.

Ifølge Thorkildsen viser flere undersøkelser at mange velger sunnere produkter dersom matvarene er tydelig merket på forsiden av emballasjen. Forbrukerrådet mener at trafikklysmerking er mest effektivt.

-Trafikklysmerking er enkelt å forstå. Du trenger ingen opplæring og den gir den viktigste informasjonen ved et eneste øyekast. Denne typen merking fungerer også på alle matvarer og gjør det enkelt å sammenligne produkter. Også den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC støtter fargekoding etter trafikklysmetoden, og håper å få til en enhetlig merking over hele Europa.

Produsentene ser rødt
Mattilsynet skal møte representanter fra matvareindustrien i slutten av september.

- Det er veldig viktig å ha kontakt med industrien. Vi ønsker å komme frem til en metode for symbolmerking av mat som både forbrukerne og produsentene kan leve med, sier Garnweidner.

Erfaringer fra utlandet viser nemlig at ikke alle er like positive til fargekodemetoden melder Forbrukerportalen.no. Mange produsenter frykter for at røde merker vil føre til at salgstallene stuper. At kunder rett og slett slutter å kjøpe produktene deres.

Franske bønder vil nødig sette et rødt merke på brien sin, før de sender den til utenlandske forbrukere. Produsenter av frokostblandinger er et annet eksempel. De har store kampanjer for å reklamere for fiberinnholdet, men unngår å nevne noe om at sukkerinnholdet kan være på 20 prosent. Med fargemerking må de sette et rødt merke på sukker.

Matvarekjeden Sainsbury’s i Storbritannia er en av de første som startet med fargekoding. For å dempe hysteriet både blant kunder og produsenter har de nå en kampanje som påminner kunder om at rødt merke ikke betyr nei-mat, men litt-mat. Mat som man kan unne seg en gang i blant, men ikke hele tiden.

Merking av mat i Norden
Flere nordiske land har allerede innført ulike former for merking av mat. Sverige innførte allerede i 1989 et nøkkelhull-symbol på sine matvarer, mens Finland bruker et hjerte for å symbolisere sunn mat. Nå arbeider Forbrukerministeriet i EU, BEUC, for å få til en felles trafikklysmerking i alle EU-land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere