*Nettavisen* Nyheter.

Gro: - En inspirerende personlighet

SAMMEN PÅ LANDSMØTE: Daværende formann i Arbeiderpartiet Reiulf Steen og daværende miljøvernminister Gro Harlem Brundtland på AUF`s landsmøte i 1977. Foto: Oddvar Walle Jensen (NTB scanpix)

Gro Harlem Brundtland minnes Reiulf Steen.

05.06.14 14:05

Ap-kjempen Reiulf Steen døde torsdag, 80 år gammel.

Mange minnes nå Steen, deriblant tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

- Reiulf Steen ble valgt til leder i Arbeiderpartiet på det landsmøtet som også valgte vår første kvinnelige nestleder, i 1975. Jeg hadde kjent ham siden ungdomsårene som student, da vi stiftet Arbeiderpartiets Studentlag, og vi hadde et nært og godt samarbeid gjennom flere år, sier Brundtland til Nettavisen, via sin rådgiver Jon Mørland.

Hun beskriver Steen som en inspirerende person.

- Reiulf Steen var en inspirerende personlighet og taler, og spilte en sentral rolle i partiet og arbeiderbevegelsen i viktige år, sier Brundtland.

Les også: Reiulf Steen er død

- Jeg vil takke Reiulf
Brundtland takker Steen for hans engasjement.

- Jeg vil takke Reiulf Steen for hans engasjement og innsats for de verdier vi stod sammen om, ikke minst for hans støtte i arbeidet for miljø- og likestilling, sier hun.

Avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg, møtte Reiulf Steen på dødsleiet for to dager siden.

- Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om hans død, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avtroppende leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, sier Steen var en stor tenker - og en stor taler. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


- Han var en stor tenker og en stor taler. Han var internasjonalt orientert, men også en hverdagspolitiker, som gjennom sitt arbeid i Steen-komiteen la grunnlaget for den skolen vi har i dag, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: – Steen var en ekte idealist

- Han har inspirert meg
Stoltenberg møtte Steen for første gang da han selv var AUF-er på Utøya, og siste gang på dødsleiet på Majorstutunet bo- og behandlingssenter tirsdag denne uken.

- Han har inspirert både meg og mange andre, fortsetter Stoltenberg.

Reiulf Steen satt på Stortinget fra 1977 til 1992. I perioden 1985 til 1989 var han Stortingets visepresident. Han var i en periode leder for utenrikskomiteen og kirke- og undervisningskomiteen.

- Reiulf Steen var en fryktet debattant på Stortingets talerstol. Stortinget er en politisk brytningsarena, hvor det enkelte menneskes stemme bidrar til å forme vårt samfunn og vår fremtid. Steen hadde en sterk, politisk stemme, som bidro til å gi Stortinget karakter og legitimitet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Statsråd to ganger
Steen har vært både samferdselsminister og handelsminister. Han ble valgt til formann i Arbeiderpartiet i 1975, et verv han hadde frem til 1981.

Reiulf Steen var opprinnelig fra Hurum, og hadde bakgrunn som fabrikkarbeider og journalist. Han skrev en rekke bøker, deriblant «Ørnen har landet» (2003), der han forteller sin versjon av Arbeiderpartiets historie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.