Gå til sidens hovedinnhold

Gro Harlem Brundtland ble sextrakassert som student

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) opplevde seksuell trakassering for første gang da hun var ung legestudent.

– Jeg tenkte at det beste var å late som jeg ikke merket det, sier hun til NRK.

Før politikk-karrieren var Gro Harlem Brundtland assisterende overlege i Oslo Helseråd. Hun tok medisinstudiet tidlig på 60-tallet. Hos Skavlan i kveld forteller hun om seksuell trakassering på jobb.

Hun forteller at det var en assistentlege som jobbet ved sykehuset. Han var ti år eldre enn henne, gift, og hadde flere barn. En morgen da Brundtland hadde nattvakt, forteller hun at hun satt og analyserte urinprøver.

– Så kommer han inn gjennom døren og står ved siden av meg. Så begynner han og kile meg rundt øret, og nedover langs med halsen. Så tenkte jeg, hva gjør jeg nå?, forteller hun til NRK.

Brundtland sier hun tenkte at det beste hun kunne gjøre var å late som hun ikke merket at han gjorde det.

– Jeg rørte meg ikke, og bare satt stiv og fortsatte med urinprøvene. Når han skjønte det ikke gjorde noe inntrykk på meg, så gikk han ut døren.

#Metoo-kampanjen har de siste ukene resultert i at millioner av kvinner og menn over hele verden har fortalt sine historier om seksuell trakassering. Brundtland sier dette var hennes første opplevelse med dette.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Les også

Tines nye melkekartonger til jul har satt sinnene i kok

Kommentarer til denne saken