YOUNGSTORGET (Nettavisen): Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland ble hyllet på Aps landsmøte lørdag ettermiddag.

Påskeaften fyller hun 80 år.

Refset statsministeren

Med mye energi talte Landsmoderen, som hun har blitt kalt siden 1981, til forsamlingen.

Hun fortalte at retten til selvbestemt abort var en av hennes kampsaker:

- Og nå, over 40 år etter at loven ble vedtatt, etter langvarig strid, er det utenkelige skjedd. Vi har en kvinnelig statsminister som velger å sette kvinners rettigheter på spill, i sin kamp for helt andre og mindre viktige mål.

Ordene falt i god jord, og førte til stor applaus i salen.

Se Brundtlands refs av statsministeren øverst i saken.

Gro fortsatte slik:

- Det går ikke. Det går ikke, dere. Nei!

Les alt om Arbeiderpartiets landsmøte her!

Gro siktet til Høyres frieri til KrF i fjor høst, hvor det lå an til at paragraf 2c kunne bli endret. Det ble den ikke, men dette fikk KrF gjennom i Granavolden-erklæringen:

«Regjeringen vil fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette gjøres det ikke endringer i abortloven».

- Ingenting er vunnet for alltid

Det fikk forsamlingen til å le. Mange erindret nok Gro i kjent stil da hun var statsminister og bød på klar tale.

- Denne erfaringen vi nå har fått, må minne oss om at ingenting er vunnet for alltid. Ingenting er en selvfølge. Vi må alltid være på vakt, klare til å forsvare det vi har vunnet, sa Gro.

I et podkast-intervju med Harald Stanghelle i NRK P1 pluss fredag, sa hun at det var helt i orden at folk bare kalte henne for Gro.

- Vanskelig å forsvare

Like før Gro gikk på talerstolen lørdag, hadde flertallet i salen stemt ned et forslag om å utvide retten til selvbestemt abort til uke 18.

Stortingsrepresentant og Aps helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol, sa til Nettavisen at hun ønsker å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, fordi:

- Det handler mer om at det i 2019 er vanskelig å forsvare nemndsystemet, hvor noen andre bestemmer på kvinners vegne.