*Nettavisen* Nyheter.

Gro sa nei til tobakksindustrien

Verdens Helseorganisasjon avslo et tilbud fra tobakksindustrien om en felles kampanje om at røyking var skadelig for ungdom.

20.06.08 11:02

Helsemyndighetene vil hindre ungdommen i å begynne å røyke og lanserer i disse dager en omfattende informasjonskampanje, laget av reklamebyrået Virutal Garden. Med sju nye filmer vil de påvirke ungdom til å la være å begynne å røyke.

Tidligere generalsekretær i Verdens Helseorganisasjon, Gro Harlem Brundtland, var med og lanserte kampanjen før helgen og kunne der fortelle at de i Verdens helseorganisasjon hadde avslått et tilbud fra tobakksindustrien om en felles kampanje om at røyking var skadelig for ungdom.

Ifølge Brundtland ville det virket mot sin hensikt: ungdom vil nettopp bli fristet av produkter som bare skal være for voksne. Noe samarbeid med tobakksindustrien ville også være uaktuelt i og med at det er produktene som er selve problemet.

- Vi har i for liten grad brukt det vi etter hvert har fått vite. Tobakksindustrien kan ikke selge sine produkter ut fra deres egenskaper, sa hun under presentasjonen.

Brundtland viser til at industrien forsøker å kople sigarettene til det som er positivt gjennom film og sport.

- må gi de enkelte mulighet til å bygge opp motforestillingene tidlig. Vi må skape litt frykt, engstelse og angst. Vi må vise tobakkens rette ansikt og la folk velge selv.

Ambisjonen med kampanjen er å hindre at flere begynner å røyke og peke på muligheten til å få hjelp med å slutte.

På verdensbasis rekrutterer tobakksindustrien rundt 80.000 nye røykere hver dag. Samtidig er det 11.000 personer som dør hver eneste dag som en følge av tobakksrøykingens skadevirkninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.