*Nettavisen* Nyheter.

Grønn mus mot dødssmitte

Foto: Denise Dearing (Universirty of Utah)

Fargede mus brukt i forskning på virusspredning.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Forskere fra University of Utah har brukt fluoriserende farger for å påvise at det er en sammenheng mellom størrelse og sykdomsspredning. Gjennom å spore kontakt mellom mus håper forskerne å kunne begrense utbredelse av hantaviuset, skriver University of Utah.

- Hvis en mus har vært i kontakt med fargede mus vil man se det på fargede bitemerker på halen, øret eller genitalene, sier biolog Denise Dearing på Universitets sider.

Klikk på bildet for å forstørre.

rød mus forskning Foto: Denise Dearing

Sykdom
Det spredning av hantavirus forskerne vil spore. Dette viruses spres fra mus til menneske, og fører til alvorlige lungeplager. I 2007 ble 465 personer smittet i USA, og dødeligheten var på 35 %.

Sykdommen sprer seg gjennom kontakt eller ekskrementer som sprer seg i støv. Det er arten Peromyscus maniculatus, kalt hjortemus, som utgjør den største musefaren. Kartleggingen fant sted ved å fange inn mus og se hvilke og hvor mange som hadde vært i kontakt med de fargede musene.

Les mer fra Dittdyr. no:

Bulldog endrer utseende

Elefant og hund er bestevenner

- Dyrene forteller meg alt

Store individer
Studien påviste at store individer utgjør den største risikoen for spredning. Det betyr ikke at disse bør utryddes.

- Vi foreslår ikke å utrydde de største musene. Men hvis man kan identifisere steder der dyrene er større og eldre kan man lage et risikokart, avslutter Denise Dearing.

De største individene utgjør en større risiko fordi de er mest i kontakt med andre mus. De behøver mer mat, beveger seg i større territorier og er sterkere og mer erfarne i å forsvare territoriet enn mindre mus, skriver Livescience .

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.