*Nettavisen* Nyheter.

Grønt lys for overvåkingsgransking i Tyskland

Berlin (NTB-DPA): Angela Merkels regjering gikk fredag med på å åpne en offentlig gransking av overvåkingen USAs etterretningstjeneste NSA driver.

01.07.14 11:56

Det er ikke kjent om granskningen vil omfatte vitnemål fra den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden, som har lekket materialet som avslørte den omfattende overvåkingen.

Merkel prøvde først å stanse granskningen, siden den vil kunne føre til uro i forholdet til Tysklands mektigste allierte. Men fredag ga den parlamentariske lederen for CDU/CSU-gruppen i nasjonalforsamlingen etter for press fra opposisjonen.

- Hvis opposisjonen mener at en granskingskommisjon må nedsettes, vil ikke vi stå i veien, sier Michael Grosse-Brömer. Også sosialdemokratene, som deltar i den nyinnsatte koalisjonsregjeringen, ga sin tilslutning til granskningen.

En granskningskommisjon nedsatt av nasjonalforsamlingen vil kunne hente inn bevismateriale fra tysk etterretningstjeneste, men vil ikke ha makt til å kreve tilsvarende materiale fra USA. Det er De grønne-politikeren Hans-Christian Ströbele som har tatt initiativ til granskningen. Ströbele møtte i fjor Snowden i Russland. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.