OSLO (Nettavisen): Grorud har 27.707 innbyggere og har de siste ukene hatt en smittekurve som bare har beveget seg oppover. Tallene fra Oslo kommune onsdag viser at Grorud nå har passert bydel Bjerke og er den bydelen med det høyeste smittetrykket målt som smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Tallet for bydelen er 725,4.

Les også: Innspurt før koronavaksinen kommer til Norge: – Vi jobber som gale

Til sammenligning er det høyere smitterate enn for eksempel Sverige, Romania, Ungarn, Bulgaria, Storbritannia, Spania og Frankrike. Det viser oversikten til det europeiske smittevernbyrået ECDC. Smitteraten i bydel Grorud er nå på nivå med Tsjekkia.

42 smittede på én skole

- I Grorud har det vært utbrudd på en skole med 42 smittede, og det er nok hovedårsak til høy andel pr 100.000 siste 14 dager. Dette er en liten bydel i Oslo-sammenheng med sine 27.000 innbyggere, uttalte helsebyråd Robert Steen (Ap) til Nettavisen tirsdag.

Helsebyråden sa bydelene jobber godt med smitteoppsporing, testing og det å sette folk i karantene og isolasjon.

- Min oppfordring til folk og virksomheter er å være nøye med å følge de reglene som gjelder nå og teste seg hvis de tror de kan være smittet. Da vil vi få ned smitten, og kan åpne mer av samfunnet igjen. Vi har klart det før, og vi skal klare det igjen, er beskjeden fra Steen.

Les også: Pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag 25. november

- For tidlig å senke skuldrene

At Oslo-tallene generelt ser ut til å ha bremset noe, kommenterte Steen slik:

- Jeg er forsiktig optimistisk, men smittetallet et fortsatt høyt. Det er for tidlig å senke skuldrene nå. Det er fortsatt mye smitte og mange av dem vi tester får påvist korona.

Det er registrert 162 smittede i Oslo siste døgn. Snittet den siste uken er 168 smittede per dag.

De siste 14 dagene er det registrert 2462 nye smittetilfeller, flest i bydel Alna (275), Bjerke (239), Gamle Oslo (232), Grünerløkka (227), Stovner (200) og Grorud (201), viser nye tall fra Oslo kommune.

Tirsdag tok Nettavisens reporter turen fra Grorud nordøst i Oslo til Ullern i vest og snakket med folk om hvordan de opplever koronatiden.

Nettavisen spurte også folk på Grorud hvorfor de tror bydelen ligger så høyt på koronastatistikken nå. Noen tror det har med trangboddhet og mange under ett tak å gjøre, andre peker på reisevaner, hvordan folk jobber eller på at informasjonen om smittevern kanskje ikke har nådd godt nok ut til alle med et annet morsmål enn norsk.