Grovt streikebryteri, mener de ansatte, men bakerieieren hever seg over kritikken.

Fra lørdag ble ansatte i 48 butikker over hele landet tatt ut i streik etter at NHO og Handel og Kontor (HK) ikke ble enige i meklingen, skriver Bergensavisen.

Ved «Lille bakeri» (Hjelle bakeri) i Christian Michelsens gate er fire ansatte tatt ut i streik. De fire ansatte pleier å stå bak disken ved det populære bakeriet og selge brød, kaker og boller.

Mandag formiddag var det tre menn som sto bak disken.

- Jeg kan ikke bare stenge av
- Som eier har jeg min fulle rett til å stå her. Jeg har også tatt med meg en som til vanlig jobber på vårt utsalgssted på Gullgruven i Åsane. Jeg har også fått med meg en lørdagsvakt, sier Vidar Hjelle.

Han anser det ikke som streikebryteri å leie inn vikarer til å stå bak disken.

- Ansatte i produksjonen er ikke i streik. Vi må jo ha noen til å ekspedere. Dersom du ser rundt deg, er det flere bakerier i nærheten. Konkurrentene mine holder åpent. De er ikke i streik. Jeg kan ikke bare stenge av, sier Hjelle til BA.

- Du kan også få med at jeg mener streik som virkemiddel er gammeldags, sier Hjelle.

Meldt fra om forholdet
- Vi mener dette er streikebryteri. Det er ganske spesielt å se at han har tatt med seg andre ansatte for å utføre våre arbeidsoppgaver, sier Hege Mjelde.

Sammen med de tre andre ansatte står hun utenfor bakeriet med gule streikevester. Flere av stamkundene drar kjensel på de ansatte idet de går ut av butikken.

Mjelde sier at de har meldt fra om forholdene til Handel og Kontor og at de forventer at streikebryteriet opphører.

Regionsekretær i Handel og Kontor, Steinar Nørstebø, sier til BA at dette er ekstremt ugreit.

- Dette er grovt streikebryteri. Eier har tatt inn vikarer for å dekke inn arbeidsoppgavene til de streikende. Vi kommer til å ta opp forholdet med ledelsen og vår motpart NHO.

Han synes det er meget spesielt at noen kan ty til en såpass grov form for streikebryteri.

- Som eier har han lov til å stå der, men han har absolutt ikke lov til å bruke andre ansatte til å utføre de streikendes arbeidsoppgaver. Vi håper at arbeidsgiver skjønner at dette blir helt feil, sier han.

Les flere saker i Bergensavisen