*Nettavisen* Nyheter.

Grufulle videoer fra Syria under lupen

Foto: Bassam Khabieh (Reuters / NTB scanpix)

Sjokkerende videoer som viser døde og syke syrere, blir nå analysert grundig av eksperter. Flere blir stadig sikrere på at ofrene er rammet av nervegass og at filmene ikke er iscenesatt

23.08.13 18:26

Damaskus/Oslo (NTB-Ann Fredriksen/Nettavisen): Blant opposisjonelle syrere er fortvilelsen stor over at verden ikke stoler på meldingene om at over 1.300 ble drept i et kjemisk angrep natt til onsdag. De er også frustrerte over at FN-inspektører, som befinner seg i Damaskus en kort kjøretur unna, ikke kommer for å undersøke hva som har skjedd:

- Vi blir utryddet med giftig gass mens de drikker kaffe og sitter inne på sine hoteller, sier Bara Abdelrahman til nyhetsbyrået Reuters.

Han befinner seg i en av forstedene der rakettene med giften skal ha landet.

OBS! Nettavisen advarer mot sterke bilder i artikkelen!

Går det for lang tid før ekspertene er på plass, vil det bli vanskelig å stadfeste hva som har skjedd. Foreløpig har regimet ikke vist noen tegn til å ville slippe FN-teamet inn i områdene, slik en rekke land krever. Ekspertene har kun mandat til å undersøke tre steder som ble avtalt før de ankom. Dessuten vil regimet neppe garantere for ekspertenes sikkerhet, slik opprørere har sagt at de vil.

Har blitt lovet adgang
Syrisk opposisjon lover allikevel nå at FN-inspektørene skal få adgang, og at de vil være trygge i områdene.

– Vi vil sikre at FN-teamet er trygge. Det er kritisk at disse inspektørene kommer dit innen 48 timer, sier Khaled Saleh, talsmann for koalisjonen, på en pressekonferanse fredag.

Russland hevdet tidligere på dagen at opposisjonen hindret FN i å undersøke påstandene om et gassangrep utenfor Damaskus, ved å nekte å garantere for sikkerheten til inspektørene.

Syriske aktivister sier de forsøker å smugle ut vevsprøver fra ofrene for angrepet til FN-inspektørene, som befinner seg på et hotell bare noen kilometer fra åstedet.

Tror filmene er ekte
Imens blir de mange amatørvideoene nøye gransket av eksperter på kjemiske våpen i flere land.

- Jeg var skeptisk til påstandene om nervegass, men jeg har endret oppfatning av dette som følge av filmene jeg har sett, sier eksperten Jean Pascal Zanders til nyhetsbyrået AFP.

Han viser til at en rekke symptomer er i samsvar med forgiftninger som følge av organisk fosfor. Organisk fosfor er et kjemisk stoff som blir brukt i nervegass som sarin, og som dreper med røykforgiftning.

SE VIDEO (STERKE BILDER): Døde syrere etter påstått gassangrep

HTML EMBED

Eksperter stiller seg også tvilende til at filmene kan være iscenesatt.

- Omfanget av dette, antall mennesker som ser ut til å være rammet på videoene, de ensartede symptomene, det er vanskelig å bløffe om noe slikt. Ikke bare er det vanskelig å forfalske, det er også svært lett å avsløre idet man innleder undersøkelser, sier rettsmedisiner Stephen Johnsen, tidligere kjemisk ekspert i den britiske hæren, til BBC.

Om natten
BBC har gått gjennom en rekke av amatørvideoene på nettet, og konstaterer én ting: at angrepet må ha funnet sted om natten, både på grunn av lysforholdene og bønneropet fra en moské i bakgrunnen.

Døde mennesker er filmet mens de ligger i en kjeller i nattøy, og overlevende forteller at de våknet av eksplosjonene.

- Vi sov da vi ble truffet, sier en liten gutt. Moren min la våte klær på øynene våre, det brant. Faren min skrek «kom dere ut ... kom dere ut». Vi så en død person utenfor da vi dro fra huset. Moren min besvimte, og faren min begynte å gråte. Han satte meg i en bil, og bilen kjørte. Jeg vet ikke hvor han er. Jeg vet ikke hvor noen av dem er, sier gutten og begynner å gråte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

BBC har også gått systematisk gjennom meldinger på nettet samme natt. Med få minutters mellomrom meldte tre ulike opposisjonsgrupper om et kjemisk angrep på Facebook-sidene sine. Den første kom klokka 2.45.

Kamper
Bare halvannen time tidligere hadde de tre gruppene meldt om harde kamper i de samme områdene. Blant annet hevdet Den frie syriske hær å ha skutt ned et helikopter.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Right har meldt at de kjemiske angrepene kom samtidig som det raste kamper sørvest for hovedstaden. Der ligger byen Mouadamiya, som skal ha blitt hardt rammet av de kjemiske våpnene. En lokal innbygger som torsdag var med på å begrave de døde, forteller til AFP at ofrene var svakt blå og så ut til å ha blitt kvalt.

Torsdag lå gater i de nevnte områdene øde, samtidig som det ble meldt om nye kamper rundt Damaskus.

Ekspertene kan imidlertid ikke fastslå hvem som eventuelt skjøt ut kjemikalier. Da må restene etter rakettene undersøkes, og det så fort som mulig, før bevis fjernes, fremholder de. For å fastslå hva ofrene døde av, må det tas prøver av vev eller urin.

Kan være en krigsforbrytelse
Hvis det viser seg at kjemiske våpen er brukt i Syria, er det snakk om en krigsforbrytelse, slår utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fast.

Det hersker fortsatt usikkerhet om hvorvidt det ble brukt kjemiske våpen i angrepet som tok liv av inntil 1.300 sivile i Damaskus-området onsdag denne uka. Opposisjonen beskylder regjeringsstyrkene i landet for å stå bak, men dette er ikke bekreftet.

- Jeg ser på dette med den største bekymring. Dette er dypt alvorlig. Hvis det skulle vise seg at det er brukt kjemiske stridsmidler, så er det en krigsforbrytelse, sier utenriksministeren til NTB.

- Fram til nå har det vært voldsomme krigshandlinger med konvensjonelle våpen, men i klar strid med humanitærretten. Hvis det dertil brukes kjemiske våpen, er det en ytterligere forverring og enda mer alvorlig, legger han til.

Sterke ord fra Storbritannia og Frankrike
Også Storbritannia følger opp med å anklage Assad-regimet for gassangrep.

Britiske myndigheter mener styrker lojale mot president Bashar al-Assad utførte et gassangrep i Syria, sier utenriksminister William Hague.

Hague sier at et gassangrep ikke kan ignoreres av «den siviliserte verden», og anklager syriske myndigheter for å forsøke å skjule hva som skjedde. Han sier også at Storbritannia ønsker et sterkere mandat for FN om ikke FNs våpeninspektører de nærmeste dagene kommer til på stedet der gassangrepet skal ha funnet sted.

I går gikk Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius ut og mente at maktbruk kunne være på sin plass for å få slutt på urolighetene i Syria.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.