Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme

I Grunnloven heter det at det er kongen som bestemmer titler for dem som er arveberettiget til kronen. Illustrasjonsfoto: Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger, mai 2019.

I Grunnloven heter det at det er kongen som bestemmer titler for dem som er arveberettiget til kronen. Illustrasjonsfoto: Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holder foredrag på Clarion hotell i Stavanger, mai 2019. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

En grunnlovsekspert sier at Märtha Louises bruk av prinsessetittelen er opp til kongen selv å bestemme. Det er ikke nødvendigvis slik, ifølge jussprofessor.

Turneen under tittelen «The princess and the Shaman» har vekket en del debatt rundt hvorvidt Märtha Louise har brukt prinsessetittelen i kommersiell sammenheng. Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) er blant dem som mener Stortinget bør diskutere prinsessens bruk av tittelen, men grunnlovsekspert Arne Fliflet er uenig.

Les også: Kronprinsen vil ha dialog med søsteren om bruk av prinsessetittelen

– Når vi først har et monarki, så følger det visse ting med det. Vi må akseptere at kongen personlig også treffer enkelte avgjørelser. Det har gått bra så langt, sier Fliflet til Aftenposten. Han er tidligere høyesterettsadvokat som har skrevet «Grunnloven med kommentarer».

Les også: Israelsk sykehus avviser at sjaman Durek jobbet for dem

I Grunnloven heter det at det er kongen som bestemmer titler for dem som er arveberettiget til kronen. Jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen mener imidlertid at «kongen» i praksis betyr «Kongen i statsråd».

Les også: Det finnes en mangel på åndelighet i vesten. Et tomrom som trenger å fylles

– Det er ekstremt få ting kongen selv kan bestemme. Kongen kan ikke utøve offentlig makt uten at det går gjennom statsråd, sier han.

Arne Fliflet var Sivilombudsmann fra 1990 til 2014. Foto: (Sivilombudsmannen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.