RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grunnlovsekspert vil ha Norge med i EU-byrå

Bergen (NTB): Statsrettsjurist Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen ber regjeringen vurdere medlemskap i EUs finanstilsynsbyrå. Regjeringen holder døren åpen.

Holmøyvik var i forrige uke på besøk i Finansdepartementet for å snakke om grunnlovens grenser for suverenitetsoverføring. Der oppfordret han til å vurdere muligheten for fullt medlemskap i EUs finanstilsynsbyrå, skriver Nationen.

- Det er i alle fall et alternativ som bør vurderes. Jeg mener vi kan bli medlem av bare tilsynsbyråene uten å bli medlem av hele EU, sier Holmøyvik.

EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein er i forhandlinger med EU-kommisjonen om hvordan de skal koble seg til EUs nye system for finanstilsyn. Det vil imidlertid by på grunnlovsmessige utfordringer for Norge å ta reglene inn i EØS-avtalen fordi tilsynssystemet er basert på overnasjonale byråer. Å overføre makt til internasjonale byråer hvor Norge ikke er medlem, krever grunnlovsendring.

Holmøyviks forslag blir derfor ikke avvist i Finansdepartementet.

- Holmøyvik skisserer det han mener er en ganske vanntett løsning konstitusjonelt sett. Det er åpenbart at en slik løsning rent politisk også hadde sikret oss en påvirkningsmulighet som er viktig, sier statssekretær Morten Søberg (Sp). (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere