*Nettavisen* Nyheter.

Grunnstøtte etter terrorflukten

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Etter at MS Thorbjørn hadde reddet ni mennesker fra Utøya skal fergen inn i hjelpearbeidet.

27.10.11 13:40

Men båten sitter dønn fast i en sandbanke, skriver VG.

Kommentar:Verkebyllen MS Thorbjørn

- Det er veldig langgrunt her. Jeg henter traktoren min, og kjører den om bord på fergen. Tyngden gjør at vi får løftet akterenden og kommer oss løs, sier Stian Frogh til avisen.

Skal inn i hjelpearbeidet

Brødrene Stian og Even Frogh kommer til båten etter at ungdommene er i land litt før klokken 18. Båten har lagt til ved eiendommen Bråtan og brødreparet er skipperens kamerater.

De tre beslutter de å sette MS Thorbjørn inn i hjelpearbeidet og ringer politiet. De får beskjed om å møte ved Storøybrua.

Da de kommer seg løs fra sandbanken nærmer klokken seg 18.30. Anders Behring Breivik er da pågrepet på Utøya. Fergen henter til sammen cirka 80 overlevende ungdommer på to turer. Deretter er båten med i redningsarbeidet utover natten.

Drar klokken 17.25

Anders Behring Breivik går i land på Utøya klokken 17.08, han passerer flere på sin vei opp til hovedhuset. Det er her de første skuddene faller.

Ifølge Aftenposten forlot fergen Utøya med ni personer om bord klokken 17.25. Først kjører fergen mot fergeleiet, men snur så nordover. Klokken 17.44 blir fergen observert rundt to kilometer fra Utøya.

Ferden på Tyrifjorden endte 2,7 kilometer nord for Utøya. Klokken 18.20 passerer politiets beredskapstropp MS Thorbjørn i båt på vei til øya. Da står fergen fortsatt på grunn.

- Ingen i nærheten

Til TV2-programmet «Fire fortellinger fra Utøya» forteller AUF- leder Eskil Pedersen er sikker på at det ikke var noen overlevende i nærheten av MS Thorbjørn da den la fra land på Utøya.

Pedersen og hans politiske rådgiver Bård Flaarønning var blant ungdommene som berget livet gjennom å bli med fergen fra Utøya.

På øya var han med to andre medlemmer i huset nede ved brygga.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger/Nettavisen

- Det er en TV på øya som fungerer, og den er i annenetasje på bygget nede ved brygga. Så husker jeg lyden av at noen slår inn en spiker, så ser de to andre på hverandre og på meg. Først går den ene ned, og deretter den andre, sa Pedersen.

- En av dem kommer opp igjen og sier at Marit sier at noen skyter. Jeg husker blanding av frykt og at jeg ikke vil bli lurt. Han låser døren og jeg åpner verandadøren, og jeg hører helt tydelig skudd.

- Helt stille

Etter hvert får Pedersen en telefon om at han må løpe mot fergen. Han løp i sokkelesten over grusen.

- Jeg løper forbi to personer som er skutt. Jeg visste ikke om de var døde. Det var helt stille på øya. Det var døden som hadde lagt seg over Utøya. Jeg løp inn på båten og bak der førerhuset der flere ligger helt flate på dekk. De skriker til meg at jeg må legge meg ned.

Les mer:- Ingen i nærheten av båten

Vil granske AUF-fergen

Tidligere denne uken ble det kjent at flere privatpersoner skal ha tatt kontakt med 22. juli kommisjonen og bedt om at ferden til AUF-fergen granskes.

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv bekrefter at fergen er et aktuelt tema.

- Vi skal undersøke alle sider av hendelsen, herunder politiets innsats men også evakueringen og det som ellers skjedde under og etter angrepet. Da er båttrafikken rundt Utøya, og MS Thorbjørn, relevant å se nærmere på, sier Gjørv til VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag