RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock.com)

Gruppeidentitet viktig for røykere

- Det viktigste er å svekke identiteten som røyker.

(SIDE2): - I den norske kulturen spiller gruppeidentitet en viktigere rolle enn normer. For å styrke røykeres motivasjon for å slutte å røyke kan det derfor være virkningsfullt å prøve å svekke deres identitet som røykere, sier direktør Jostein Rise ved SIRUS.

Rise står sammen med Reidar Ommundsen ved Universitetet i Oslo bak en studie der de sammenligner norske og spanske studenters intensjoner om å slutte å røyke. 211 norske og 205 spanske studenter er med i undersøkelsen som er publisert i Europe´s Journal of Psychology.

- I en mer kollektivistisk kultur som den spanske spiller sosiale og subjektive normer en sterkere rolle enn i Norge. Her er det sterkere bindinger og folk er mer tilbøyelige til å rette seg etter andre viktige personer som slutter å røyke, sier Rise.

- Markerer motstand
- Vi finner at det er en sterkere konflikt mellom røykere og ikke-røykere i land med utbredte reguleringer mot røyking. Her er det et sterkere behov for å markere motstand mot tiltak, noe som kan styrke røykernes gruppeidentitet. Dette så vi spesielt i debatten før røykeloven ble innført i Norge i 2004, sier Rise.

- Ønsker å slutte
- Åtti prosent av alle som røyker ønsker å slutte, men sannsynligheten for at man forblir røykfri over tid er kun sju prosent dersom man prøver på egenhånd. Man kan øke sjansen for suksess ved å snakke med fastlegen sin og få råd om hvordan man kan gå frem. Da får man samtidig en samtalepartner og støtte i prosessen, ifølge spesialist i allmennmedisin Christian Anker.

Les hele saken her: Tips ved røykeslutt

LES OGSÅ:

Vil kjøre flere røykekampanjer

Rynkene du får av å røyke

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere