Av Jon Hustad, forfatter og journalist.

Først en repetisjon av fjorårets sexskandaler blant norske politikere: Lederen av partiet Venstre, kulturminister Trine Skeie Grande, visste det seg, hadde hatt sex med en sytten år gammel gutt i en kornåker under et bryllup. Det fikk ingen konsekvenser for henne, da sett vekk fra at velgerne ser ut til å ha forlatt partiet. En stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet bad en mindreårig om å bli med på gruppesex og mistet sine verv. Det gjorde en stortingsrepresentant for Høyre også etter å ha hatt samleie med en beruset sekstenårig pike. Dessuten sendte en gruppe menn i Senterpartiet SMS til den tidligere lederen av partiet om at de ville ha hennes «fitte», som førte til at en av mennene, nestlederen i Senterpartiet, måtte gå av midlertidig.

Men den største fisken av dem alle, den etter all sannsynlighet neste lederen av Arbeiderpartiet og kommende statsministerkandidat Trond Giske, var den det gikk verst utover. Han måtte gå av som komiteleder på Stortinget og fratre som nestleder i partiet etter at minst fem kvinner hadde varslet om at han var en sexpredator som ikke tok nei for et nei. Nei, han hadde ikke hatt samleie med noen av dem som varslet, men han hadde ønsket det.

Så kommer det som noen mener er underlig: Bortsett fra SMS-en om det kvinnelige kjønnsorgan og invitten til gruppesex, kjente vi i pressen til disse sakene, også undertegnede, noen som faktum, noen som sterke rykter. Men vi hadde ikke skrevet om dem. Vi mente sakene hørte til privatlivets fred og dessuten ikke var ulovlige. I fjor ramlet likevel hele taushetskulturen sammen.
Det startet i Dagens Næringsliv, og journalisten som skrev først der, var en mann ved navn Kristian Skard. Hans første sak var litt underlig, han fortalte at Giske hadde rykte på seg for å prøve seg på unge kvinner. Var dette alt? Redaktøren i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, kalte det hele «en fisketur» fra Dagens Næringslivs side.

Men det var det ikke, visste det seg. Giske hadde en nemlig en konkurrent til vervet som Aps neste leder, den andre nestlederen i Ap, den meget billedvakre Hadia Tajik, som de fleste har ment har meget høy integritet. Da hun giftet seg med en stortingsrepresentant fra Høyre, spurte hun en rekke imamer om de kunne vie dem. Alle sett vekk fra en sa nei. Men til slutt trakk også denne ene seg også. Hun giftet seg likevel. Tajik har, til tross for sin muslimske bakgrunn, aldri vært redd for å konfrontere muslimske mørkemenn. Men det hører med til historien at ekteskapet raskt ble avsluttet. Nå har hun en ny kjæreste, vi skal komme tilbake til hvem det er.

Straks Skard begynte å skrive om Giske, gikk Tajik ut og oppfordret andre kvinner til å varsle om Giskes eventuelle predatoriske virksomhet. Og flere anonyme varsler kom frem. De fleste i Dagens Næringsliv, men også i den store tabloidavisen Verdens Gang ( VG). Giske-saken så likevel ut til å blåse over. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, tvang Giske til offentlig avbikt på NRK. Giske bad om unnskyldning og sa at han nok hadde drukket for mye ved enkelt anledninger da han var «mellom forhold».

Det var ikke godt nok for Tajik. Hun skrev en meget indignert status på Facebook hvor hun sa at hun var «rystet» over hvordan Ap hadde håndtert varslerne mot Giske og at hun som jurist kunne si at det hele var helt uakseptabelt. Det endte med at Aps sentralstyre ble kalt sammen for å diskutere situasjonen. Støre gav beskjed på forhånd om at man ikke skulle diskutere varslene eller innholdet fra dem, bare Giskes posisjon i partiet. Men kort tid etter at møtet var satt, tok Tajik ordet og begynte å lese høyt fra varslene. Hvordan vet vi det? Alt, selv om det var et lukket møte, ble dekket «live» i VG, som ikke var til stede. Da Støre ble informert om dette, tok han Tajik ut på gangen, skjelte henne ut, og deretter ble alle mobiltelefoner beslaglagt.

Skaden var likevel skjedd. Giske måtte gå av. Men hvordan kunne VG dekke det Tajiks sa i sentralstyret «live», for Tajik kunne da ikke informere VG samtidig som hun leste høyt fra varslene? Vi vet selvsagt ikke hvem som formidlet til VG, men vi tror vi vet. For Tajiks nærmeste allierte på Stortinget, Jette Christensen, var også til stede. Hun har også fått seg nye kjæreste, noe som for øvrig ikke kom som et sjokk for oss i pressen eller det politiske miljøet.

For tre uker siden måtte Norges mest leste kommentator, VGs sjefkommentator, Frithjof Jacobsen, som i fjor hadde meget sterke og lite positive meninger om Giske, gå av. Den gifte småbarnsfaren Jacobsen lurte nemlig på om han skulle bli sammen med Christensen, som man i grunnen kan forstå siden Christensen både er ung og vakker. Støre på sin side kunne fortelle at Christensen nå i begynnelsen av januar hadde informert ham «om at de to (Christensen og Jacobsen, red.anm.) skulle på stevnemøte, og kanskje kom til å bli kjærester.» Christensen informerte altså sin sjef om at hun kanskje kunne komme til å bli kjæreste med en på basis av en første «date». Særlig underlig var kanskje dette, sett i lys av at Nettavisen kunne fortelle at forholdet hadde startet før anklagene mot Giske.

Men Jacobsen var ikke alene om å bli sammen med en ung kvinne fra Ap. Også Kristian Skard har funnet seg ny kjæreste, hun heter Hadia Tajik. Om noen har lyst å spekulere i hvem som har vært kildene til VG og Dagens Næringsliv, er det åpninger for det. VGs ledelse har på sin side sagt at de skal gjøre sitt beste for å gjenopprette tilliten til leserne. Noen vil kanskje si at det er litt for sent. Særlig Giske.

Uansett har trolig redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen oppsummert situasjonen best: «Ap-damene skyter ut den ene politiske journalisten etter den andre». Vi kan trygt regne med at Tajiks sjanser for å bli den neste lederen i Ap, er mindre enn før. Hun har trolig for få støttespillere igjen i pressen. Ellers viser meningsmålingene at norske velgere har stadig lavere tillit til både politikere og presse.

NB: Kristian Skard sier selv at han traff Hadia på en privat fest i juni, et halvt år etter første saken i DN, og at det var da det oppstod følelser mellom dem.

Teksten er opprinnelig publisert i danske Weekendavisen.

*

Nettavisen presiserer: Hadia Tajik opplyser at kjæresteforholdet til Kristian Skard først oppsto etter Giske-saken. Artikkelforfatteren har heller ikke grunnlag for å si at Jette Christensen er Tajiks "nærmeste allierte" på Stortinget. (Red).