*Nettavisen* Nyheter.

Grusom sykdom påvist i Norge

Foto: DANIEL GARCIA (AFP)

Utbrudd av blåtunge i Vest-Agder.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Den alvorlige sykdommen har spredd seg i Sverige og Danmark i løpet av vinteren, og nå er den påvist i Norge, skriver fvn.no.

- Vi påviste sykdommen i melkeprodukter til to besetninger i Agder. Nå vil vi ta flere melkeprøver, sier Ann-Christin Skretting, fungerende regiondirektør i Agder og Rogaland, til Nettavisen.

Smertefullt
Sykdommen er svært alvorlig. Viruset får tungen til å hovne opp, slik at dyret kan dø en smertefull kvelningsdød. Smitten overføres fra insekt til storfe, småfe og andre drøvtyggere, men smitter ikke mennesker.

Det var i melken til to besetninger på Lista og Lindenes at smitten ble funnet. Dyrene er ikke syke.

- De har ikke vist tegn til smitte, så de får leve, sier Ragnhild Skei, Seniorinspektør i Mattilsynet Vest-Agder til fvn.no.

Les mer fra Dittdyr. no:

Reddet etter ett døgn på klippe

Ofres til dødelig eksperiment

Kuer med navn gir mer melk

Bestilte 300.000 vaksiner
Mattilsynet undersøker nå omfanget og det kan bli aktuelt å vaksinere besetninger om sykdommen sprer seg. Siden problemet dukket opp i Sverige og Danmark har Mattilsynet tatt inn 300.000 vaksiner.

- Vi vurderer melkeprøver fortløpende, og vil avvente nærmere instrukser fra fagpersonell, fortsetter Skretting.

Foreløpig er det ingen grunn til panikk for bønder i området.

- Vi mener vi har dette under kontroll. Vi ber bøndene forholde seg til instrukser fra Mattilsynet. Vi har opprettet enkelte restriksjoner i området, avslutter Ann-Christin Skretting

Mattilsynet har opprettet egne sider for å informere bønder om sykdommen. Ett av tiltakene er opprettelse av sperresoner, risikosoner og observasjonssoner for dyr i utsatte områder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag