RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grusom uke på børsen

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet har fått skikkelig juling. Verst gikk det utover den største skuffelsen.
Børsen har akkurat lagt bak seg en grusom uke. Hovedindeksen falt 1,63 prosent til 485,75 poeng fredag, og den dårlige dagen førte til at børsen har falt 6,7 prosent den siste uken.

Nedturen startet torsdag, men fortsatt for fullt etter at børsene i USA hadde sin verste dag så langt i år. Frykt for konsekvensene av et skralt kredittmarkedet har forandret stemningen blant investorene. Et elendig boligmarkedet i USA bekymrer økonomene og faren er at utviklingen vil føre til en oppbremsing i økonomien og dermed aksjemarkedet.

Fast ble den store taperen. Totalt forvitret over 1,4 milliarder kroner for Fast sine aksjonærer i det aksjekursen ble kappet med 28,33 prosent til 10,75 kroner. På litt over ett år har aksjekursen blitt halvert.

Grunnen til dagens slakt er at Fast har sendt ut et resultatvarsel der de opplyser at de ikke vil kunne klare å innfri forventningene i markedet. Det er særlig omsetningen de ikke vil kunne treffe konsensusestimatene.

I varselet opplyser IT-selskapet at omsetningen for forrige kvartal vil ligge på mellom 34 og 38 millioner dollar. Ifølge TDN Finans har forventningene til omsetningen i tredje kvartal ligget i intervallet mellom 53,5 og 57 millioner dollar.

Seismikkselskapet SeaBird falt 6,33 prosent til 35,50 kroner, mens Aker Seafood ble sendt ned 5,49 prosent til 43 kroner.

Statoil og Norsk Hydro falt henholdsvis 3 prosent til 170 kroner og 4,16 prosent til 219 kroner: Når de to virkelige tungvekterne på børsen får så mye juling uten at det foreligger noen ny informasjon i markedet er det som regel et tegn på at utlendingene selger seg ut. Børsuro internasjonalt rammer ofte Oslo Børs hard.

- Det er som forventet, og Oslo tryner litt mer enn de andre, sier analysesjef Kim Evjenth i meglerhuset Kaupthing til NA24.

Utlendingene var ivrige på salgssiden på Oslo Børs. De store internasjonale meglerhusene og investeringsbankene Morgan Stanley, UBS Waburg, Instinet og Credit Suisse First Boston sto bak 70 prosent av nettosalget.

- Jeg tror ikke man skal få panikk. Dette er en likviditetskorreksjon som er lite selektiv. Det kan gi bra kjøpsmuligheter om en ukes tid, men det er for tidlig å stikke hodet ut akkurat nå, sier Evjenth

De utenlandske meglerhusene dominerte også selgersiden i Statoil og Norsk Hydro. Oljeprisen klatret over 76 dollar fatet igjen og sammen med en styrket dollar burde det ha gitt drahjelp til oljetungvekterne.

Blant lyspunktene ble REC, Telenor og DnB NOR de mest fremtredende.

Solselskapet REC presenterte sitt resultat for andre kvartal. Aksjen endte til slutt opp 0,78 prosent til 225,50 kroner etter at selskapet overgikk forventningene i markedet. Selskapet leverte

DnB NOR steg 1,53 prosent til 79,70 kroner.

- Alle de store svenske bankene har lagt frem sterke resultater for andre kvartal. Dette lover godt for DnB NOR som slipper sin rapport for andre kvartal den 9. august, skriver meglerhuset Orion Securities i sin utgave av Dagens Analyse som anbefaler kjøp av aksjen i forkant av kvartalsresultatet
med et kursmål på 86 kroner.

Telenor steg 1,41 prosent til 107,75 kroner. Glitnir var største nettokjøper med 45,3 prosent.

Fara ble dagens vinner med en oppgang på 4,17 prosent til 2,50 kroner. Tett fulgt av årets børsrakett som er Simtronics. Teknologiaksjen endte opp 4,03 prosent til 6,20 kroner. Ignis steg 3,85 prosent til 14,85 kroner.

Børsfall i USA

Børsene i USA åpner forsiktig. Torsdagens rundjuling har ikke helt sluppet taket, og usikkerheten er stor. Nervøse investorer venter på klare signaler om hvor markedet skal videre.

De tre nøkkelindeksene var flate rett etter at handelen kom i gang, men faller etter noen få minutter. Industriindeksen er ned 0,19 prosent til 13.447,40 poeng. Den samme tendensen viser Nasdaq-indeksen som faller 0,17 prosent til 2.594,98 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 0,19 prosent til 1.479,90 poeng.

Torsdag opplevde Wall Street sin verste dag så langt i år. Aksjekursene raste og det bredte seg tegn til panikk blant enkelte aktører. Det var nervøsitet i forbindelse med lånesituasjonen i USA som bidro til fallet. Usikre lån, subprime lån, tynger finansnæringen og har gjort enkelte utlånere mer restriktive.

Markedet var svært spente på dagens veksttall fra USA. Bruttonasjonalproduktet økte med 3,4 prosent i andre kvartal og det var godt over forventningene. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene en vekst på 3,2 prosent. Futuren reagerte først positivt på farten i den amerikanske økonomien, men skepsisen slapp aldri helt taket.

Stemningen i aksjemarkedet har forsurnet de siste dagene. Det kraftige børsfallet er et klart signal på at enkelte vil benytte anledningen til å tenke seg om. Børsene rundt om i verden har ligget på rekordnivåer. Det har de også gjort i USA og gevinstene blir stadig mindre.

Investorene er også avventende til hva på stemningsrapporten blant forbrukerne. Sentimentundersøkelsen fra universitetet i Michigan vil fortelle noe om hvordan tilliten til den amerikanske økonomien er blant forbrukerne.

Håpet tent på Wall Street

Aksjefuturene i USA har snudd opp etter å ha vært helrøde.

Den teknologitunge Nasdaq-futuren har klart å kare seg over på positivt terreng og stiger 0,21 prosent. Det samme har S&P 500-futuren som er opp 0,04 prosent. Dow Jones Indicative henger etter, men fungerer heller ikke som en like pålitelig indikator som de to andre.

Markedet var svært spente på dagens veksttall fra USA. Bruttonasjonalproduktet økte med 3,4 prosent i andre kvartal og det var godt over forventningene. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene en vekst på 3,2 prosent.

Torsdag opplevde Wall Street sin verste dag så langt i år. Aksjekursene raste og det bredte seg tegn til panikk blant enkelte aktører. Det var nervøsitet i forbindelse med lånesituasjonen i USA som bidro til fallet. Usikre lån, subprime lån, tynger finansnæringen og har gjort enkelte utlånere mer restriktive.

Usikkerheten har fortsatt ikke sluppet taket. Aksjefuturene svinger enormt og frykten er at gårsdagens børsfall kun er begynnelsen på en større korreksjon.

Oljeprisen kan også fort komme i søkelyset fredag. Fallet i aksjemarkedet smittet over i råvaremarkedet torsdag og bremset opp festen. Prisen WTI-oljen passerte nordsjøoljen.

Urolige tider på børsen

Det så veldig lenge svært stygt ut for investorene. Børsen raste ned godt over 2,3 prosent rett etter at handelen kom i gang, men etter en kort tid fikk spekulantene summet seg.

Børsen hentet seg inn, men er rett etter klokken 13.30 er hovedindeksen ned 2,03 prosent til 483,90 poeng.

Fallet kommer etter et massivt salg i den amerikanske handelen torsdag. I New York falt børsene kraftig og det av antydninger til panikk. Det så ut som om panikken ville spre seg til Oslo, men foreløpig har det verste oppstyret lagt seg. Flere begynner nå å snakke om vi er inne i en korreksjonsfase. Boligsituasjonen i USA er svekt skjør.

Omsetningen av både brukte og nye boliger har falt betydelig det siste året, og frykt for at denne utviklingen vil smitte over på aksjemarkedet har blitt økende. Det dårlige forløpet i boligsalget blir av mange tolket som en brems i veksten til verdens viktigste økonomi.

Reaksjonene de siste dagene har ført til et børsfall på mellom seks og syv prosent. Dermed har investorene måttet tåle litt juling. Det er likevel verdt å merke seg at Oslo Børs har sammen med de fleste andre internasjonale aksjemarkeder ligget på rekordnivåer de siste månedene. Derfor faller markedet fra toppen.

- Jeg tror ikke man skal få panikk. Dette er en likviditetskorreksjon som er lite selektiv. Det kan gi bra kjøpsmuligheter om en ukes tid, men det er for tidlig å stikke hodet ut akkurat nå, sier analysesjef Kim Evjenth i Kauphting til NA24.

Aksjemarkedet venter nå spent på nye signaler fra USA. Fredag ettermiddag er det klart for veksttall fra den amerikanske økonomien. Myndighetene frigir utviklingen i bruttonasjonalproduktet for andre kvartal og det ventet en vekst på 3,2 prosent.

Blant de som må tåle mest juling er aksjonærene i Fast. Aksjekursen stuper 25 prosent til 11,25 kroner. De siste året har verdiene i Fast blitt forringet med bortimot halvparten. Grunnen til dagens slakt er at Fast har sendt ut et resultatvarsel der de opplyser at de ikke vil kunne klare å innfri forventningene i markedet. Det er særlig omsetningen de ikke vil kunne treffe konsensusestimatene.

I varselet opplyser IT-selskapet at omsetningen for forrige kvartal vil ligge på mellom 34 og 38 millioner dollar. Ifølge TDN Finans har forventningene til omsetningen i tredje kvartal ligget i intervallet mellom 53,5 og 57 millioner dollar.

Det er ikke bare Fast som får lide fredag. Hele 150 aksjer faller, men kun 17 opplever en opptur. Rundt 100 aksjer er uendret. Fire meglerhus utpeker seg som aktive selgere på børsen. SEB Enskilda, Credit Suisse First Boston, Morgan Stanley og Instinet er de største nettoselgerne.

Tungvekterne faller også markant. Statoil er ned 2,85 prosent til 170,25 kroner. Norsk Hydro faller 3,17 prosent til 221,25 kroner.

Solselskapet REC presenterte sitt resultat for andre kvartal. Aksjen er ned 1,23 prosent til 221 kroner, selv om selskapet overgikk forventningene i markedet.

Grisebank på børsen

Fast får skikkelig grisebank fredag. Selskaper har sett seg nødt til å sende ut et resultatvarsel der de opplyser at de ikke vil nå forventningene i markedet. Da blir investorene nådeløse.

Det er ikke bare Fast som får juling. Hovedindeksen er ned 2,21prosent til 482,82 poeng.

Børsfallet startet i Europa torsdag ettermiddag og fortsatte i USA i løpet av kvelden. Det var antydning til panikk på Wall Street og investorene opplevde årets verste dag. Fallet spredte seg til Asia fredag morgen og den negative stemningen har smittet Europa.

Likevel skal det godt gjøres å overskygge Fast. Aksjen raser ned 29 prosent til 10,60 kroner.

Skuffelsen til Fast er først og frem knyttet til resultatvarselet der de opplyser at omsetningen vil ligge på mellom 34 og 38 millioner dollar. Ifølge TDN Finans har forventningene til omsetningen i tredje kvartal ligget i intervallet mellom 53,5 og 57 millioner dollar. Dermed er dagens sjokkmelding fra Fast med på å sende kursen rett ned.

Oljetungvekterne klarer seg noe bedre enn resten av kjempene. Oljeprisen har holdt seg stabilt like over 75 dollar, men faller fredag formiddag til 74,90 dollar på råvarebørsen i London.

Statoil og Norsk Hydro faller henholdsvis 1,71 prosent til 172 kroner og 1,75 prosent til 224,50 kroner.

Verre går det med REC som er ned 4,13 prosent til 214,50 kroner. Selskapet presenterte sitt resultat for andre kvartal, men selv om de overgikk forventningene er ikke markedet helt fornøyd. Solenergiselskapet hinter frem at kostnadene vil øke som følge av den aggressive vekstfasen selskapet er inne i.

Stepstone blir også straffet etter sitt resultat for andre kvartal. Selskapet skryter ar en kraftig topplinjevekst, men klarer ikke vise tilsvarende vekst på bunnlinjen. Fortsatt sitter IT-selskapet igjen med småpenger etter at alle kostnadene er trukket fra. Stepstone har også åpnet lommeboken og blar opp 1,2 millioner euro eller 9,6 millioner norske kroner for Recruiter Norge.

Venter børsen kraftig ned

I henhold til modellen til analytiker Roger Berntsen i NetFonds vil Oslo Børs få en dårlig start på dagen. Retningen vil ifølge Berntsen gå kraftig ned og et fall på 1,70 prosent må investorene regne med.

Torsdagens urtriste dag på Wall Street er nok ikke glemt. Ved børsene i New York fikk spekulantene sin verste dag så langt i år og det spredte seg antydninger til panikk. De som regulerer handelen innførte visse restriksjoner. Dow Jones endte ned 311,50 poeng et fall som tilsvarer 2,26 prosent. Den brede S&P 500-indeksen raste 2,33 prosent, mens Nasdaq-indeksen gjorde det noe bedre, men opplevde dog en nedgang på 1,84 prosent.

Børsuroen har smittet over på Asia. Aksjemarkedene i Tokyo, Hongkong, Sør Korea og Taiwan måtte tåle fall på over to prosent, mens fallene var noe mindre i Australia Malaysia, Shanghai, Hong Kong og flere andre asiatiske markeder. Størst var uansett fallet i Tokyo, hvor Nikkei 225 index falt med 2,3 prosent til det laveste nivået på tre måneder.

Børsfallet var ledet an av frykt for låne- og gjeldssituasjonen i USA. Ellers vil markedet følge nøye med på vekst situasjonen i USA. Statistikk over veksten i innlandsøkonomien kommer fredag ettermiddag. Økonomene venter at bruttonasjonalprodukt vokste med rundt 3,2 prosent i andre kvartal.

- Med en skarp nedgang på Wall Street på subprimebekymringer og et fall i oljeprisen er det duket for en nervøs avslutning på uken på Oslo Børs, skriver meglerhuset Orion Securities i sin morgenrapport.

Torsdag endte Oslo Børs under 500-poeng for første gang siden slutten av juni.

Oljeprisen har hentet seg noe inn og går for 75,4 dollar ved råvarebørsen i London. Dollaren har også styrket seg og koster fredag morgen 5,85 kroner.

Asia raser ned

Japan, Sør Korea, Australia og flere andre asiatiske markeder fulgte USA-børsene ned i dag.

- De hete pengene er ikke så varme lenger. Kjøpeviljen kan forvitre ettersom vi ser at langsiktige investorer, som de europeiske investorene, gå ut av markedet. Jeg tror det er mulig at det vi ser er slutten på «carry trades», og det er ikke bra for steder som Hong Kong, hvor folk har lastet opp aksjer, uavhengig av verdien, sier Andrew Clarke i Societe Generale i Hong Kong til MarketWatch.

Både i Tokyo, Hongkong, Sør Korea og Taiwan, raste aksjemarkedene over to prosent, mens fallene var noe mindre i Australia Malaysia, Shanghai, Hong Kong og flere andre asiatiske markeder. Størst var uansett fallet i Tokyo, hvor Nikkei 225 index falt med 2,3 prosent til det laveste nivået på tre måneder.

Der bidro Canon, Honda og Nissan til å dra ned markedet, etter bekymringer over markedene i USA, som er største kunde for en lang rekke japanske selskaper. Også i Asia er det bekymringer over dårlige amerikanske kredittall og såkalte «subprime loans» som trekker ned.

Hongkongs Hang Seng-indeks falt to prosent, mens fallet var enda større på den såkalte China Enterprises- indeksen, med 41 kinesiske selskaper listet på Hong Kong-børsen. Den falt med 2,6 prosent. I Shanghai derimot var fallet mer moderat, hvor indeksen så vidt bikket ned 0,2 prosent.

Amerikanske aksjer falt torsdag, og sendte Dow Jones-indeksen ned 2,3 prosent, mens Nasdaq-indeksen falt 1,8 prosent. I Oslo falt aksjemarkedet med 2,38 prosent til 493,77 poeng torsdag, og det spørs hvordan Oslo Børs reagerer på kveldens og nattens børshendelser andre steder i verden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere