RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grusomme scener da 85 ble drept

Foto: Morten Edvardsen/Scanpix
Sist oppdatert:
Politiet melder at minst 85 personer er massakrert på Utøya.

Minst 85 mennesker er drept etter terroraksjonene mot regjeringskvartalet og på Utøya. Syv er bekreftet døde i regjeringskvartalet.

Regjeringen oppfordrer hele landet til å flagge på halv stang lørdag.

Statsminister Jens Stoltenberg avholdt pressekonferanse klokken 08.00 lørdag morgen og politiet i Oslo avholdt pressekonferanse klokken 09.00.

Politet har opprettet en krisetelefon pårørende kan ringe: 815 02 800 og pårørendenummer Ullevål sykehus: 23 01 51 44

Les fersk kommentar fra sjefredaktør Gunnar Stavrum: En nasjonal tragedie

Grusomme scener
Flere fastboende og campingturister gjorde det de kunne for å redde liv.

– Jeg har vært ute i båt og hentet personer opp av vannet. Jeg har fortsatt hjertebank etter å ha sett alle de døde som lå på kaia der, sier campingturist Torill Hansen til NRK.no.

Den lille båten hennes hadde ikke plass til mer enn ti personer og Hansen måtte fortvilet avvise flere personer.

- Han skjøt og skjøt!
Flere øyevitner har latt seg intervjue av norske og internasjonale medier.

Elise (15) holdt selv på å bli drept, men gjemte seg under en stein. Når NTB treffer henne står hun barbeint og med bare et håndkle rundt seg utenfor mottaksstedet på Sundvolden.

- Han skjøt og skjøt, sier Elise. Hun forteller at gjerningsmannen først «tok» de som var på land. Da de forsøkte å gjemme seg i gjenger, skjøt han mot alle i gjengene.

- Etterpå skjøt han mot alle som hadde lagt på svøm, sier Elise som klart å ringe foreldrene fra gjemmestedet.

Spilte død - reddet livet
En av de overlevende, Prableen Kaur, la seg ned på bakken og spilte død for å redde livet. Hun lå med ansiket ned i over en time før hun turde å se seg om. Da hun endelig åpnet øynene oppdaget hun at tre av hennes venner lå over henne, døde.

Les Prableens dramatiske bloggskildring der hun beskriver massakren på nært hold og hvordan hun reddet livet.

Lå stille på ryggen
Hana (16) var på Utøya sammen med sin bror og søster.

- Gjerningsmannen siktet mot folk som var i vannet. Jeg prøvde å ligge helt stille på ryggen slik at han ikke skulle oppdage meg, sier Hana til Aftenposten .

Ble drept like ved gjemmestedet
Nicoline Bjerge Schie (21) og en gruppe på omlag ti andre personer gjemte seg på en fjellhylle noen meter over vannet.

- Vi hørte at folk ble skutt rett ved oss, men vi kunne ikke løpe fram og hjelpe dem. Han kom etter dem, og vi kunne ikke ta sjansen på å avsløre oss selv. Vi hørte skrittene hans rett over hodet vårt flere ganger, sier Bjerge Schie til Dagbladet.no.

Like ved gjemmestedet ble flere personer truffet, forteller 21-åringen. Noen av dem falt i sjøen.

- Det må ha vært mellom fem og ti som falt i vannet. Det var veldig bratt der. Mange av dem så ut til å ha alvorlige skader. En tror jeg var truffet i ansiktet. Men vi kunne jo ikke gjøre noe. Vi måtte bare bli der vi var. Vi lå helt, helt stille, sier Bjerge Scheie.

Skutt fem ganger
Kristina Melby har hytte i Utvika, med utsyn rett ut til Utøya.

Melby har, i likheten med Hansen og mange andre i lokalsamfunnet, vært med å hjelpe skadde ungdommer opp av vannet og i sikkerhet.

- Jeg har sett sår så store som tallerkener, folk som lå livløse. Jeg holdt en gutt på panna som hyperventilerte, og som hadde blitt skutt fem ganger.

Skjøt på alle i vannet
Samboerparet Lise Berit Aronsen og Ole Haugen kastet seg i båten da de fikk høre om Utøya-skytingen på nyhetene. De ble møtt av sjokkerende scener.

- Det var folk som ropte om hjelp overalt. Vi så også lik som fløt i vannet. Vi så ungdommer som gjemte seg i grotter og på klipper. De turte ikke komme ut før vi sa at personen som skjøt var tatt. Da gråt de hemningsløst, forteller Aronsen til VG Nett.

Ifølge Aronsen stod gjerningsmannen på en klippe og skjøt de som var ved eller i vannet.

Så flere drukne
Line Magnusen er på ferie på campingplassen på fastlandet med utsikt mot Utøya. Hun har kjørt skytteltrafikk for å bringe overlevende fra stranda til det lokale sykehuset.

- Ungdommene var i sjokk. Flere var skutt. Noen gråt så mye at de ikke klart å gå ut av bilen, sier Magnusen til svenske Aftonbladet. Hun forteller at mange ungdommer druknet fordi de ikke klart å svømme hele strekningen til fastlandet.

Selverklært nasjonalist pågrepet
32 år gamle Anders Behring Breivik ble pågrepet av politiets antiterrorstyrker på Utøya. Under pågripelsen kalte han seg selv nasjonalistisk.

Ifølge VG Nett er Behring Breivik registrert som medlem av Oslo pistolklubb og Frimurerlosjen. En barndomsvenn opplyser at Behring Breivik er høyreekstremist.

Utelukker ikke flere gjerningspersoner
– Den antatte gjerningsmannen er så godt som et ubeskrevet blad for politiet. Vi arbeider med en hypotese om at det kan stå flere personer bak angrepene, sier Mæland videre.

Politiet har funnet en bil som inneholder udetonerte eksplosiver på Utøya. Bilen tilhører trolig den antatte gjerningsmannen.

Slik startet Utøya-katastrofen
En "falsk politimann" ble observert både i sentrum og på Utøya fredag ettermiddag.

Cirka én time etter at bomben i regjeringskvartalet smalt fredag ettermiddag kom meldingene om skyting på Utøya.

Etter det NRK erfarer var ungdommene på AUFs sommerleir på Utøya innkalt til et informasjonsmøte om terroraksjonen da skytingen startet.

Vitner har fortalt til NRK at drapsmannen skal ha brukt både hagle, håndvåpen og automatvåpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere