Skånes dyrepark i Sverige har avlivet hele ulveflokken etter at flere ulver klarte å rømme fra innhegningen lørdag. Dette melder Expressen.

Totalt ble 12 ulver skutt og drept.

- Rystende, men ikke overraskende
- Dette er meget rystende, og ekstremt respektløst overfor disse dyrene, sier Siri Martinsen i NOAH til Nettavisen.

Men hendelsen overrasker henne ikke.

- Det er ikke første gang noe slikt skjer. Dyreparker tar ofte livet av hele ulveflokker, for å få inn nye gener og nytt blod. Dette har blant annet blitt gjort også i Kristiansand dyrepark, og man har også avlivet ulver på grunn av dette på Langedrag. Dette er helt friske dyr som drepes, og er ikke til dyrenes beste, forteller Martinsen.

Hovedårsaken er innavl.

- Det er jo slik at dyreparker gjerne vil ha ulveunger å vise fram. Over tid oppstår innavl, og da er det enkelt å kvitte seg med hele ulveflokken og skaffe en ny. Dette er en ren bruk og kastholdning, sier Martinsen.

Hun legger til:

- Det kan godt tenkes at Skånes dyrepark har tenkt på skifte ut sin ulveflokk, og derfor var det en lett løsning å skyte hele flokken i forbindelse med rømningene. Det er ofte slik i dyreparker, at man har lett for å kvitte seg med dyr som er til bry.

Rømte inn i hjorteinnhegningen
Ulvedramaet i Skånes Dyrepark skal ha startet allerede på torsdag.

- To hanner klarte å få opp et lite hull i stengselet inn til vår hjorteinnhegning, forteller dyreparkens formann, Johan Lindström, til Expressen.

Personalet skal ha lykkes å få hannene tilbake til ulveinnhegningen.

Men et nytt hull i stengselet oppsto, og ulvene rømte på nytt.

Flere ulver fulgte etter de to første, og personalet skal ha blitt bekymret for at ulvene skulle komme ut blant de besøkende i parken lørdag.

Dyrehagen ble evakuert
Alle de besøkende ble straks evakuert, og personalet bestemte at hele flokken skulle avlives.

Aftonbladet skriver at hovedårsaken til evakueringen var at de besøkende skulle beskyttes mot kulene – ikke dyrene.

Personalet var også bekymret for at ulvene skulle ta seg ut av dyrehagens område på 100 hektar, og ut i naturen.

- Vi tok vårt ansvar, forteller Lindström til Expressen.

Det var seks ulver som rømte, og seks ulver som ble igjen i ulveinnhegningen.

Det skal ha tatt flere timer å lokalisere alle ulvene. Først klokken 15 lørdag ettermiddag var jakten over, skriver Aftonbladet.

Bedøvelse var ikke et alternativ
Expressen melder at bruk av bedøvelsesvåpen ikke var noe alternativ.

- Å bruke et narkovåpen er vanskelig. Man må skyte fra meget nært hold, og når det var flere ulver ute så blir det et problem. Spesielt dersom man kun har ett slikt våpen, sier viseordfører for den Svenske Dyreparksforeningen, Jonas Wahlström, til Expressen.

Dette reagerer Martinsen på.

- Når det er snakk om dyr som er innesperret, blir det plutselig vanskelig å bruke bedøvelsesvåpen. Men når det gjelder dyr ute i villmark, er det ikke noe problem. Dette gjøres jo overalt i forbindelse med forskning, påpeker Martinsen.

Hun legger til: - Det å skyte dyrene er nok dessverre en billigere og mer lettvint måte. Dette er foraktfullt overfor dyrene.

- Passer ikke i dyrehage
Martinsen påpeker at selv om dyrene holder seg i innhegningen, trenger ikke dette bety at dyrene faktisk trives.

- Dyrene er jo innesperret. Ulver ønsker ikke å være i fangenskap. De er ville dyr som hører vill natur til. Dette er heller ikke første gang vi hører om ulver som rømmer, og viser klart at de ikke passer å være i en dyrehage.

Kan forstå dyreparkens handlinger
Biologen og informasjonskonsulent i Foreningen Våre Rovdyr, Viggo Ree, forteller til Nettavisen at Skånes Dyrepark kan ha hatt gode grunner til å handle som de gjorde.

- Dersom både alfahannen og alfahunnen rømte, og måtte bli skutt, så er resten av ulveflokken null verdt, forteller Ree.

Årsaken til dette er at ulveflokker består av en lederhann og en lederhunn som får avkom, hvor valpene danner resten av flokken. Det er kun ledertispen som får reprodusere seg.

- Dersom noe skjer med lederulvene ute i naturen, kan hele ulveflokken gå i oppløsning. Ulver er veldig komplekse dyr, og lever sammen som en familie og på en helt annen måte andre arter som elg og noen trekkfulgarter. En ulveflokk er ikke en tilfeldig sammensetning av dyr, påpeker Ree.

En flokk som har mistet en alfahann eller alfahunn, kan finne seg et nytt lederdyr. Men dette har ikke flokken noen mulighet til når de er innesperret.

- Dersom det var slik at begge alfaulvene ble skutt i Skånes, kunne man ha kvittet seg med alle valpene unntatt én, og tilført en ulv av motsatt kjønn på samme alder for å danne ny flokk. Men det kan tenkes at valpene i utgangspunktet hadde en dårlig genetisk sammensetning, og at dyreparken heller valgte å tilføre helt nytt blod, sier Ree.

Han forteller at han vet om tilfeller hvor Skånes har slitt med genetiske defekter på ulveungene som blindhet og dårlige hofter.

- Slik sett er det fornuftig å skifte ut hele flokken. Dette handler om strategi og biologi.

- Ser lysere ut for de ville ulvebestandene
På 1800-tallet fantes det ulvebestander sammenhengende helt fra Russland til Sør-Norge.

- Da var det ingen avskilte bestander, slik det er i dag. Men så ble mange av bestandene skutt ut i Skandinavia, og nå er bestanden i Sør-Skandinavia atskilt, forteller Ree.

Hele bestanden i Sør-Skandinavia på 70-80-tallet stammet fra kun tre individer.

- Det kom så inn en hann fra Finland/Russland-bestanden på 90-tallet, som paret seg med en tipse i Midt-Sverige. Da fikk man en voldsom oppsving genetisk, og nå finnes det rundt 40 ulveflokker i Finland.

Flere av disse dyrene har vandret til Sør-Skandinavia og reprodusert seg.

- Det ser lysere ut med hensyn til genetikken. På 80-tallet var det krise, hvor søsken paret seg med hverandre. Flere av de ulvene vi hadde her i Sør-Skandinavia var da meget like genetisk som søsken på 80-tallet.