Gå til sidens hovedinnhold

Guantánamo-fanger vil til Norge

Sharif al-Mashad og sju andre Guantánamo-fanger kan havne i Norge, noen av dem etter eget ønske.

Utenriksdepartementet sier de ikke har mottatt noen formell henvendelse fra USA, men menneskerettighetsgruppen Reprieve har vært i Norge for å berede grunnen for en mulig overføring av ureturnerbare Guantánamo-fanger, melder TV 2. Her har de hatt et møte med UD og lagt fram sitt ærend.

- I alt dreier det seg om åtte fanger som enten i møte med våre advokater har sagt at de vil til Norge, eller fanger som vi mener er egnet for bosetting i Norge, sier Chris Chang i Reprieve ifølge TV 2 Nyhetene.

Noen av navnene på lista er gjort kjent. Det gjelder Abdul Hadi Omer Mahmoud Faraj fra Syria, Oibek Jabarov fra Usbekistan, Abdul Hamid al-Ghizzawi fra Libya, Komol Kasimbekov fra Usbekistan og Sharif al-Mashad fra Egypt.

Sistnevnte er anklaget for å ha torturert fanger i Afghanistan.

Reprieves talsmann sier de åtte er personer som har vært opp mot åtte år i fangeleiren i Guantánamo-bukta og har lidd mye. Ifølge Chang ønsker de å gjenoppbygge sine liv på et trygt sted.

- Ikke noen av anklagene mot Sharif er bevist, og vi har en sterk overbevisning om at han er uskyldig, sier Chang til TV 2.

Norge er bare ett av flere aktuelle mottaksland i Europa for 50 fanger som slipper tiltale i USA, og som amerikanske myndigheter ikke vil sende tilbake til hjemlandet.

President Barack Obama kunngjorde i sin første uke i Det hvite hus at han ville stenge den omstridte fangeleiren på Cuba.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021