*Nettavisen* Nyheter.

Guardian gir New York Times Snowden-lekkasjer

London (NTB-AFP-Reuters): Den britiske avisa The Guardian inngår samarbeid med New York Times for å publisere flere av Edward Snowdens lekkasjer.

Guardian sier at de inngår avtalen om å gi New York Times tilgang til noen av dokumentene de har fått fra Snowden på grunn av det de kaller intenst press fra britiske myndigheter.

Denne uka er det kommet fram at britiske myndigheter truet avisa og krevde at den leverte fra seg dokumentene den fikk fra Snowden eller ødela dem. Til slutt kom agenter fra etterretningen for personlig å sørge for at to harddisker ble knust.

Samboeren til journalisten som skriver sakene om Snowdens avsløringer, ble også denne uka pågrepet og avhørt i ni timer på Heathrow-flyplassen. Han har gått til sak for å få igjen PC, minnepinner og kameraer som ble beslaglagt.

Etter at harddiskene ble ødelagt, gjorde redaktør Alan Rusbridger det klart for myndighetene at materialet er tatt vare på i andre land, og at avisa vil fortsette å publisere stoffet, selv om den må legge noe av redaksjonsarbeidet til utlandet.

Guardian sier at journalister i USA er beskyttet av grunnlovens artikkel om ytringsfrihet, slik at myndighetene ikke har adgang til å gripe inn før publisering. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.