Gudstjeneste: kr 60,-

Foto: (Bygdeposten)

Tore Kalland ble avkrevd inngangspenger da han skulle overvære en gudstjeneste søndag.

11.08.10 14:00

Sigdal Museum arrangerte bygdedag søndag. En svært vellykket sådan med rekordbesøk og solskinn, skriver Bygdeposten.

Men ikke alt var solskinn, betror Tore Kalland fra Solumsmoen.

Han og kona hadde bestemt seg for å reise til Prestfoss denne søndagen for å høre «gamlepresten» Njål Gjennestad holde gudstjeneste. Det var nemlig lagt inn en gudstjeneste på bygdedagen, og dette foregikk inne på området.

Forlangte penger

- Da vi hadde parkert og skulle bevege oss ned fra ungdomsskolen, så ble vi stoppet av arrogante billettører som forlangte inngangspenger.

- Jeg fortalte at vi bare skulle overvære gudstjenesten, og så forlate stedet igjen, sier Kalland, som ikke fikk anmodningen om gratis inngang til gudstjenesten bønnhørt.

- Dermed var det bare en ting å gjøre, returnere med uforrettet sak, sier han.

- Du presiserte altså at du bare skulle overvære gudstjenesten?

- Ja, og jeg har aldri opplevd å betale for å høre gudstjenesten, jeg har riktignok betalt kollekt under gudstjenesten, men det er en frivillig sak, sier en irritert Kalland, som mener arrangøren opptrådte arrogant.

Beklagelig glipp

Bestyrer for Sigdal Museum, Sigrid Kvisle prøver seg ikke på noen bortforklaringer.

- Dette var en beklagelig glipp som jeg tar det fulle og hele ansvaret for, sier hun.

Jeg skulle selvsagt informert billettselgerne om at de som ønsket bare å overvære gudstjenesten ikke skulle betale. Det var den praksis vi hadde før, men jeg har hatt så mye i hodet den siste tiden, at jeg rett og slett glemte å formidle dette videre. Og det beklager jeg sterkt. Er det noen som har betalt for bare å være på gudstjenesten, så skal de få sine 60 kroner tilbake, sier hun.

- Hvordan kan dere gardere dere til neste gang?

- Vi kan for eksempel skille farge på billetter, slik at en farge angir gudstjenesten, og dermed er gratis.

Ingen stor sak

- Dette kan umulig være noen stor sak, sier stiftsdirektøren i Tunsberg bispedømme, Stein Unneberg.

Han sier at det i utgangspunktet selvsagt ikke skal tas penger for å komme inn og høre gudstjeneste, og i hvert fall ikke i kirken.

- Men dette var et ledd i en bygdedag, et arrangement hvor mange mennesker samles, og hvor kirken var så heldig at den kunne holde en gudstjeneste. Det synes jeg er svært fint, og selve bygdedagen inneholdt så mye at det sikkert var verd pengene det kostet å komme inn.

- Men her var det altså noen som bare ønsket å være på gudstjenesten?

- Jo, jeg kan skjønne argumentene, men synes ikke saken har de alvorligste dimensjoner. Vi lever i en tid da vi er vant til å stadig måtte betale, og her var det heller ikke snakk om gudstjeneste inne i et kirkehus, sier Unneberg, som påpeker at de stadig møter utfordringene ved blant annet kirkekonserter.

- Da er det vanlig å betale inngangspenger, også om det holdes en kort andakt innimellom konserteringen, sier stiftsdirektøren.

Les flere nyheter fra Bygdeposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.