RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Guide til årets påskekrim

Sist oppdatert:
Ingen grunn til panikk. Det blir selvfølgelig påskekrim i år også.

(SIDE2:) En gang prøvde visstnok radioteateret å sløyfe påskekrimmen. Det gjør de nok aldri igjen. De rasende reaksjonen den gang, bekreftet en gang for alle at påskekrimmen er noe som sitter dypt i den norske folkesjelen.

Variert tilbud
Tradisjonen tro er det NRK som har det mest omfattende påskekrimtilbudet. Årets påskekrimmeny er som ofte før hovedsakelig britisk, men med et par svenske innslag. Kanalen satser på variasjon, og sender ikke mindre en fire forskjellige serier i løpet av påskeuka.

Først ute er den frittstående Wallander-filmen «Pyramiden» som går mandag 17. mars. Vi møter Rolf Lassgård i hovedrollen for siste gang i denne krimhistorien om en flystyrt der kanskje alt ikke er som det ser ut til.

Psykologisk thriller
Tirsdag 18. mars er det klart for det første av to gjensyn med Lynda La Plante-serien «Trial & Retribution». Den britiske krimdronningen byr på psykologiske og realistiske krimdramaer, og også denne gang finner vi David Hayman og Victoria Smurfit i rollene som etterforskerne Mike Walker og Roisin Connor. Denne kvelden heter mysteriet «Hva skjedde med Poppy McDonald?» og handler om en mor som kommer hjem fra jobb og finner sin lille datter død i barnesengen. Barnepiken er sporløst forsvunnet.

Kvelden etter får vi se «Hva skjedde med ekteparet Delany?» der David og Victoria må finne ut hvem som drepte herr og fru Delaney i deres luksuriøse hjem. Er det resultatet av et innbrudd som gikk forferdelig galt, eller ligger svaret nærmere hjemmet?

Klassisk landsbykrim
Skjærtorsdag får de som er mer fan av god, gammeldags krim det som de vil. «Med overlegg» er en britisk nyinnspilling basert på Francis Iles roman «Malice Afterthought» fra 1930. I klassisk stil dreier det seg om besettelse, skandale, hevn og mord og alt foregår selvfølgelig i en søvnig, liten engelsk landsby. Andre og avsluttende del kommer langfredag.

En annen britisk klassiker blir det gjensyn med på påskeaften, da den første av tre episoder med «Kriminalsjef Foyle» blir sendt. Foyle er en godmodig politimann fra Hastings, som løser mord og andre forbrytelser andre verdenskrig. Han har som vanlig assistentene Paul Milner og Samantha Stewart på laget. Kriminalsjef Foyle kan du se påskeaften og første og andre påskedag.

Brutal seriemorder
TV 2 satser også på nervepirrende britisk krim. Vi møter den kjente skotske skuespilleren John Hannah, kjent fra blant annet «Fire bryllup og en gravferd» i en av hovedrollene i «Kaldt blod».

I første episode møter vi politietterforsker Eve Grange (Jemma Redgrave) får i oppgave å finne ut hvor det yngste offeret til den brutale seriemorderen Brian Wicklow ligger begravet. Wicklow har tilsynelatende bestemt seg for å samarbeide med politiet etter 15 år i fengsel.

Samtidig kommer Eve i kontakt med sin gamle ungdomskjæreste, Jake (John Hannah) som også har sittet i fengsel etter drapet på kona og hennes elsker, og de gamle følelsene begynner å blusse opp. Når det kommer for en dag at Wicklow kanskje har sine egne motiver for å være så «hjelpsom», tilbyr Jake sine tjenester. Han satt nemlig i fengsel med Wicklow og mener å forstå hvordan han tenker.

«Kaldt blod» sendes hver dag fra mandag 17. til langfredag, og er fem enkeltstående episoder.

Grøss på radio
Også på radio serveres det mysterier og grøss i påsken. Radioteateret sender to spennende påskegrøss for dem som foretrekker å høre på eller ikke har TV på hytta.

Den første er den psykologiske thrilleren «Ekko i det fjerne» der vi møter de fire barndomsvennene Ziggy, Alex, Davey og Tom som studerer sammen i en liten by utenfor Edinburgh. Året er 1982 og de fire får seg et grusomt sjokk da de på vei hjem fra byen en kveld snubler over døende Rosie, en ung kvinne som er blitt brutalt voldtatt og lemlestet. Drapet blir aldri oppklart, men 25 år senere, i 2007, blir saken tatt opp igjen. Serien går i to deler og er basert på en bok av Val McDermid.

Den andre av Radioteaterets krimserier er «Døden tar buss», basert på Sjövall og Wahlöös roman. Åtte personer blir funnet drept i en buss, blant annet Åke Stenström, en av Martin Becks yngste medarbeidere. Hva skjedde i bussen? Og hvorfor er ett av ofrene skutt i ansiktet og på den måten umulig og identifisere. Beck og Kollberg tar saken.

Radioteaterets krimserier kan du få med deg både på P1 og P2 i løpet av påskehelgen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere