*Nettavisen* Nyheter.

Guide til årets påskekrim

Påskekrim kan då få med deg både på TV og DVD.

Planlegg påskekveldene nå. Sjekk Side2s TV-guide.

(SIDE2:) Påsken er for mange synonymt med ski, fjell, egg, Kvikk Lunsj, appelsiner og marsipan, men det er umulig å komme utenom den særnorske tradisjonen med påskekrim.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Fenomenet oppstod ifølge legenden i 1923 da en krimbok skrevet av Jonatan Jerv (et fellespseudonym for forfatterne Nordahl Grieg og Nils Lie) ble lansert i påsketider på et rimelig originalt vis. Boken het «Bergenstoget plyndret i natt» og forlaget lanserte den med annonser som så ut som nyhetsoppslag på avisenes forsider.

Selv om det stod med liten skrift at dette kun var en annonse, ble avisene nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med toget.

Lager ikke selv
Siden den gang har krimmen vært en like naturlig del av påskehøytiden som påskeharen, og både TV og radio har fulgt på med egne krimvarianter.

På 70- og 80-tallet lagde NRK flere egenproduserte påskekrimmer, men har i det siste konsentrert seg om innkjøpte varianter, noe også TV2 gjør.

Side2 kommer tilbake med anmeldelser av alle påskekrimmene i neste uke. Sjekk innom våre TV-sider.

Det er ikke hva som helst som fungere som påskekrim, og det virker som folk flest foretrekker britisk krim, med klassikere som «Poirot» og «Morse» høyt på folks ønskeliste. Både NRK og TV2 har tatt hintet og sender utelukkende britisk krim i år. Her er den ultimate guiden:

EnglebarnetNRK1, premiere mandag 6 april klokken 21.30

NRK starter påskekalaset med en litt ukonvensjonell krim, som tar for seg hvordan en morder blir til. Et barn, Lucy, blir kidnappet av en kvinne som kaller seg Angel. Etter hvert begynner deler av et barnelik å dukke opp flere steder i London, men liket er ikke det savnede barnet. Lucys bestemor kjenner Angel fra før og gjennom en rekke tilbakeblikk til fortiden, skjønner vi at kidnappingen ikke er tilfeldig.

Det er den britiske kanalen ITV som står bak «Englebarnet» (de står faktisk bak alle årets påskekrimmer), noe som vanligvis borger for kvalitet. Serien bygger på bøkene til den prisbelønte krimforfatteren Andrew Taylor, som også har skrevet flere «Bergerac»-episoder.

LewisNRK1, premiere torsdag 9. april klokken 21.05

Etter politilegenden Morse døde, har assistenten hans Lewis tatt over oppgaven med å løse de mest uforklarlige mord i søvnige Oxford. NRK sender to ferske episoder av denne serien. I første episode må Lewis bryne seg på en vanskelig voldtektssak. En tenåringsjente blir funnet neddopet og voldtatt, og Lewis sporer det spesielle dopet tilbake til en IT-lærer. En IT-lærer med vanntett alibi...

Andre episode må Lewis oppklare et dobbeltmord, der en ung tsjekkisk kvinne blir drept på et hotel, før en fremadstormende fantasy-forfatter møter en like brutal ende. Var det første mordet en feiltakelse? Hvorfor måtte forfatteren dø?

Lewis påskekrim av god, gammel klasse i akkurat det riktige påsketempoet. Sett deg til rette foran peisen med en god rødvin og la roen senke seg.

PoirotNRK1, premiere lørdag 11. april, klokken 20.55

Med bare fire nye episoder i året, er det litt av en Poirot-pakke vi får servert i påsken. Hele tre splitter nye episoder med Belgias mest berømte detektiv er på menyen i påskehelga. Og det er klassiske saker Agatha Christies ikoniske etterforsker skal bryne sine små grå på.

I «Katt i dueslaget» havner Hercule Poirot midt i en drapssak som involverer både internasjonal spionasje og en forsvunnet prinsesse. Og det hele foregår på en pikeskole.

«Den tredje piken» handler om en forvirret ung kvinne som frykter hun har begått et drap. Poirot som aldri klarer å motstå unge piker i nød, slår seg sammen med krimforfatteren Ariadne Oliver i et forsøk på å finne sannheten og forhåpentligvis bevise kvinnens uskyld.

I «Stevnemøte med døden» tas vi med til en av Agatha Christies favorittsteder i verden, nemlig Midt-Østen. Poirot er tilstede i Syria for å overvære en arkeologisk utgravning av døperen Johannes. En hel mengde rike og mektige mennesker overværer utgravningen og snart blir de vitne til angrep av slavehandlere, familiefeider og mord.

Emminente David Suchet spiller fortsatt den bebartede belgieren, og med dette kommer nok NRK til å sørge for påskestemning i de tusen hjem

RetterstedetTV 2, premiere onsdag 8. april klokken 22.30

Men statskanalen får sterk konkurranse fra TV2, som også satser tungt på britisk krim. Politiinspektøren George Bennet ble gjort til helt da han i 1963 løste sin første drapsetterforskning, og fikk satt Philip Hawkin i fengsel for drapet på sin stedatter. 40 år senere begynner Catherine Heathcote på en dokumentar om den gamle saken, og det viser seg at sjokkerende opplysninger aldri før har kommet fram. Ble feil mann dømt? Og hva skjedde egentlig med skolejenta som forsvant 40 år tidligere?

I rollene finner vi blant annet Greg Wise, Emma Cunniffe og Juliet Stevenson og serien er basert på en roman av Val McDermid.

MørkemannenTV 2, premiere torsdag 9. april klokken 21.25

Til slutt har vi en konspirasjonskrim fra TV 2 som handler om journalisten Max Raban. Han har en kronisk redsel for dagslys etter et selvmord han føler seg ansvarlig for, og er redusert til å rote gjennom kjendisers søppel på jakt etter skandaler han kan selge til tabloidene. Men etter at han snubler over beviser i en mordsak som kan tyde på at en dødsskvadron dreper islamister med regjeringens støtte for å opprettholde en evigvarende krig.

Er Max på sporet av århundrets sak, eller er det konspirasjonsteoretikeren i han som har tatt overhånd?

KLASSIKERE

Er det ingenting som frister på årets krimbuffet, er det heldigvis nok å ta av blant klassikerne.

De dødes tjern (1958)
Ja, den er svart/hvit og ja, Skomaker Andersen spiller en av hovedrollene, men herregud hvor skummel den er. Basert på en bok av Bernhard Borge (et pseudonym for André Bjerke, som selv spiller en av hovedrollene i filmen) er «De dødes tjern» en klassisk påskekrim om en vennegjeng som drar på hyttetur. En skummel spøkelseshistorie møter dem oppe på hytta, og snart skjer det både ett og to mord.

Per dags dato finnes ikke filmen på DVD, men kan sees på filmarkivet.no for skarve 45 kroner. Du kan også se «De dødes tjern» på Cinemateket i Oslo, 12. april klokka 14.00.

Rød Snø (1985)
En av de best likte påskekrimmene noen sinne, var den norsk/svenske samproduksjonen ”Rød Snø” som kom i 1985. Handlingen er satt til krigsåret 1942 og finner sted på et svensk pensjonat like ved norskegrensen. Her er det intriger, romantikk, spionasje og mord i en herlig blanding, og mange barn av 80-tallet har fortsatt mareritt etter denne tette thrilleren.

Til manges store begeistring ble «Rød Snø» gitt ut på dvd i 2006.

Malstrøm (1985)
Denne BBC-produserte krimmen er det også mange som husker, og da spesielt på grunn av de utrolig skumle dukkene som var med. Den britiske foretningskvinnen Catherine Durrell arver en eiendom på Vestlandet og blant vakre fjorder og fjell håper hun på å finne roen. Men det tar ikke lang tid før Cathrine er involvert i en malstrøm av fryktelige hemmeligheter, uekte barn og mord.

«Malstrøm» ble gitt ut på dvd i 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag