Gå til sidens hovedinnhold

Guide til asfaltpåska

Skal du tilbringe påskedagene i hovedstaden, men vet ikke helt hva du skal finne på? Her får du tips fra fagfolket.

Nina Castracane Selvik
forfatter av «Trilleturer i Oslo»:

– Det er veldig mange fine steder å gå tur på østkanten. For de fleste er en tur langs Akerselva opplagt, men det finnes mange andre koselige steder å gå, sier forfatter og sofienbergbeboer Nina Castracane Selvik.

Hun er ikke i tvil om hvor du bør ta turen dersom du skal tilbringe påsken hjemme i år.

– Botanisk hage et must! Nå begynner det å poppe opp blomster overalt, og det skjer ting der hele tiden. Botanisk hage er omgitt av svært trafikkerte veier, men inni er det så stille og deilig. Når du først er der, bør du nyte stillheten sammen med en kopp kaffe og en is, sier Castracane Selvik, som forteller at turen lett kan kombineres med en tur på Kampen og Vålerenga.

– Det er en veldig sjarm med den lille trehusbebyggelsen der.

Også Middelalderparken og vannspeilet får en klar anbefaling av trilletureksperten dersom man ikke ønsker den lange turen, men likevel vil komme seg ut.

– For dem som liker å gå skikkelig langt kan man starte på Alna i Groruddalen og gå helt ut til Middalalderparken. Det er en fin tur for dem som vil se østkanten fra alle sider, med både uberørt natur, drabantby og industriområder. Og hvorfor ikke ta med seg Oslo Byleksikon på turen? Da blir det lærerikt også, foreslår hun.

Kathrin Schauer
forfatter av boka Lysløypa - en guide til Oslos uteliv:

Da tyske Kathrin Schauer kom til Norge hadde hun pakket med seg i kofferten en idé om å lage en utelivsguide for Oslo. Hun er ikke i tvil om hvor man burde innta påskens første utepils.

– Kampen Bistro er åpent også på helligdagene i påsken. Jeg elsker å tusle rundt på Kampen og komme innom andre-etasjen der og ta et glass vin eller en øl. Det er et avslappende og hyggelig sted der man kan føle seg hjemme selv om man er ute, skryter Schauer.

Også Ryes på Grunerløkka i Thorvald Meyers gate får gode skussmål av utelivsguiden.

– Jeg elsker kjøkkenet de har der. Det er et hyggelig sted å drikke øl, men dessuten et perfekt sted på en rolig søndag. Da kan man starte dagen med pannekaker og milkshake. Jeg er veldig glad i 50-tallstil, og Ryes hører nettopp inn under det med sitt gammeldagse «diner»-preg.

Jonas Prangerød
pressesjef for Øyafestivalen:

– Det er ikke så mye som skjer i påsken bortsett fra Infernofestivalen. Men hvis man skal anbefale én spesifikk konsert derfra, må det bli fra klubbkvelden de har dagen før selve festivalen. Onsdag på Revolver opptrer nemlig det norske bandet Årabrot, som spiller noe av det beste du kan opplveve av støyete og brutal musikk. Jeg hørte dem under by:Larm i år, og det er noe av det beste jeg så i løpet av de dagene det varte, sier en begeistret Jonas Prangerød, som tirsdag slapp nyheten om at Årabrot også tar seg en tur til Øya.

Prangerød anbefaler også en tur innom Tronsmo bokhandel på Tullinløkka i påsken.

– Der har de en fantastisk musikkbokhylle, og hvis man tar turen dit i løpet av en av hverdagene i påskeuka, har man masse lesestoff til helligdagene, sier han.

For dem som liker å slappe av på sofaen med en film, har Øyas pressesjef selvfølgelig et klart råd der også.

– Hvis man ønsker å se en gripende musikkfilm, må man skaffe seg «The Devil and Daniel Johnston» – en dokumentar om den amerikanske og litt ustabile singer-/ songwriteren Daniel Johnston og hans liv på godt og vondt. Filmen inneholder selvfølgelig også mye av hans ganske naive popmusikk. Som artist er han veldig respektert av andre musikere som blant annet Sonic Youth. Det er en veldig fin og gripende film på sitt underlige vis, forteller han.

Prangerød skal selv bruke påsken til å bli bedre kjent med det nye albumet til Mastodon «Crack the Skye» og plata til oppvarmingsbandet deres; Kylesa: «Static Tensions».

– Det er ganske krevende musikk, så det kommer jeg nok til å bruke hele påska på, ler han.

Mari-Ann Pettersen
gallerist, Galleri MAP:

– 1. april åpner en utstilling på Munchmuseet der de viser vinnerprosjektene til det nye Munch-/ Stenersenmuseet i Bjørvika. Det kommer til å være kjempespennende. Definitivt en utstilling jeg skal innom i påska!, sier Mari-Ann Pettersen bestemt.

Galleristen trekker også fram både Naturhistorisk- og Geologisk museum på Tøyen som fine utflukter i påska.

På Tøyen Hovedgård midt i Botanisk hage kan du dessuten få med deg fotoutstillingen «Små, grønne og sexy» med nærgående bilder av mose tatt av fotograf Helge G. Gundersen.

– På mitt eget Galleri MAP holder vi også åpent hele påska. Der vises for tiden underground-/ grafitti-utstillingen «All ferdsel på sporet forbudt» med kunstneren Rdr, også kjent som Rider. Tilsvarende utstilling har aldri før vært vist i Norge. Dette er tegninger, malerier, collager gjort av en av de mest kjente og respekterte grafittikunstnerne i Norge, forteller Pettersen.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag