Gå til sidens hovedinnhold

«Gull-ungdom» får spesialbehandling av bankene

Norske banker strekker seg lengre overfor «gull-ungdom».

Onsdag fotalte Nettavisen NA24 om en eksplosiv økning i antall unge som tar opp boligsparing for ungdom (BSU). Tall fra Finans Norge viser at BSU-ungdom i år vil motta totalt én milliard kroner i skattelette. I tillegg er innskuddsrenten på BSU-konti langt høyere enn på andre innskudd. Les mer i saken: Får skattegave på én milliard

Daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen er ikke overrasket over at BSU-sparingen øker.

- Det er jo ikke det minste rart at disse produktene er så populære hos publikum. Bare skattefordelene ved BSU-sparing gjør BSU-innskudd ekstremt lønnsomme. At du får fradrag i skatten på 20 prosent av hver krone du skyter inn – inntil grensen på 20.000 per år - gir deg 20 prosent avkastning på hver sparte krone. I tillegg til dette kommer de gunstige innskuddsrentene som bankene tilbyr, som ligger rundt fem-tallet før skatt, sier Realfsen til Nettavisen NA24.

«Gull-ungdom»
Hun trekker frem at årsaken til at bankene tilbyr så gode renter på BSU er blant annet at de konkurrerer om å få solide, gode ungdommer, som planlegger sin økonomi, inn i sin kundemasse.

- At du som BSU-sparer gjør deg til en ”gull-ungdom”, kan du bruke i din egen favør i senere år.

- Strekker oss lengre
Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebanken SMN utdyper Realfsens poeng.

- Kunnskapen om din evne til å spare og styre egen økonomi er svært verdifull for banken når vi skal vurdere hvor mye boliglån du kan få, sier Reite.

SpareBank 1 SMNs analyser viser at de som har spart opp hele eller deler av egenkapitalen selv blir mye bedre betalere. Det tre ganger så stor sannsynlighet for betalingsproblemer dersom en ung kunde ikke har bidratt med egen sparing til boligkjøpet.

- Hvis du trenger at banken din strekker seg i forhold til lånebeløp så vil lengde på kundeforhold og fast sparing kunne påvirke hvor mye lån du får. Med hektiske budrunder og små marginer kan det nettopp være dette som gir deg mulighet til å kjøpe drømmeboligen, sier Reite.

- At man viser både spareevne og vilje gjennom BSU-sparing er generelt noe bankene legger vekt på, bekrefter kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal, overfor Nettavisen NA24.

Dobbel rente første året
Som tabellen nederst i saken viser er det SpareBank 1 SMN av de landsdekkende bankene som tilbyr den høyeste innskuddsrenten på BSU men en rente påhele 9,4 prosent.

- Vi topper statistikken fordi vi tilbyr en ekstra høy rente første år for de som skal starte opp sin første BSU. Bakgrunnen var at mange av kundene våre kom for sent i gang med sparing til at de fikk nok egenkapital til boligkjøp. Vi ville derfor gi en ekstra inspirasjon til å komme kjapt i gang med sparing. I tillegg kommer jo banken som Realfsen påpeker i kontakt med svært mange solide unge kunder som starter sin sparing hos oss, sier Reite.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken