RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jacques Audiard fikk Gullpalmen for dramaet «Dheepan». Her sammen med skuespilleren Jesuthasan Antonythasan.
Jacques Audiard fikk Gullpalmen for dramaet «Dheepan». Her sammen med skuespilleren Jesuthasan Antonythasan. Foto: Yves Herman (Reuters)

Gullpalmen til franske «Dheepan»

Sist oppdatert:
Gullpalmen i Cannes gikk i år til det samfunnskritiske dramaet «Dheepan», regissert av franske Jacques Audiard. Norske Joachim Trier fikk ingen priser.

Triers film «Louder Than Bombs» er den første norskregisserte filmen på 36 år som har deltatt i den franske filmfestivalens prestisjetunge hovedkonkurranse.

Det var på forhånd ingen klare favoritter til verdens gjeveste filmfestivaltrofé, Gullpalmen, men en jury ledet av de amerikanske Coen-brødrene landet altså på filmen «Dheepan», til mange kritikeres overraskelse. Filmen forteller historien til tamilske flyktninger fra Sri Lanka som forsøker å få seg et bedre liv i Frankrike.

Holocaust-drama

Den ungarske regissøren Laszlo Nemes vant Den store juryprisen for det mørke holocaustdramaet «Son of Saul». Juryens tredjepremie fikk greske Yorgos Lanthimos' svarte komedie «The Lobster», med Hollywood-stjernene Colin Farrell og Rachel Weisz i rollene.

Filmkritikerne har hyllet utvalget i årets hovedkonkurranse, men verken Triers film eller «Dheepan» hadde blitt utpekt som noen gullpalmefavoritt under festivalen.

Tolv dager med filmvisninger, glitter og stas ble søndag kveld avrundet med prisdryss på den franske Rivieraen, der hver av de 19 filmene i hovedkonkurransen maksimalt kunne få én av prisene.

Delt kvinnepris

Den taiwanske regissøren Hou Hsiao-Hsien vant den gjeve prisen for beste regi med martial arts-filmen «Nie yin niang» («Snikmorderen»).

Mange hadde tippet at den australske Hollywood-stjernen Cate Blanchett skulle stikke av med prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats i «Carol» – et amerikansk 50-tallsdrama om lesbisk kjærlighet. Isteden var det hennes kjæreste på lerretet, Rooney Mara, som fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller. Den måtte hun overraskende dele med franske Emmanuelle Bercot som ble hyllet for sin innsats i filmen «Mon Roi».

Beste mannlige skuespiller ble den franske stjerneskuespilleren Vincent Lindon i «La Loi du Marché», regissert av Stéphane Brizé. (©NTB)

Fakta: Fakta om prisvinnere i Cannes

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Gullpalmen: «Dheepan», regissert av Jacques Audiard, Frankrike

* Den store juryprisen: «Saul Fia» («Son of Saul»), regissert av Laszlo Nemes, Ungarn

* Juryprisen: «The Lobster», regissert av Yorgos Lanthimos, Hellas

* Beste regi: Hou Hsiao-Hsien for «Nie yin niang» («The Assassin»), Taiwan

* Beste kvinnelige skuespiller: Delt mellom Rooney Mara for «Carol», USA og Emmanuelle Bercot for «Mon Roi», Frankrike

* Beste mannlige skuespiller: Vincent Lindon for «La Loi du Marché» («The Measure of Man», Frankrike

* Beste manus: Michel Franco for «Chronic», Mexico

* Beste kortfilm: «Waves '98», regissert av Ely Dagher, Libanon

* Beste spillefilmdebut (Camera d'Or): «La Tierra y la Sombra» («Land and Shade»), regissert av Cesar Acevedo, Colombia

* Palme d'honneur (æresgullpalme): Agnès Varda, Frankrike

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere