Gullpalmen til franske «Dheepan»

Jacques Audiard fikk Gullpalmen for dramaet «Dheepan». Her sammen med skuespilleren Jesuthasan Antonythasan.

Jacques Audiard fikk Gullpalmen for dramaet «Dheepan». Her sammen med skuespilleren Jesuthasan Antonythasan. Foto: Yves Herman (Reuters)

Gullpalmen i Cannes gikk i år til det samfunnskritiske dramaet «Dheepan», regissert av franske Jacques Audiard. Norske Joachim Trier fikk ingen priser.

24.05.15 20:52

Triers film «Louder Than Bombs» er den første norskregisserte filmen på 36 år som har deltatt i den franske filmfestivalens prestisjetunge hovedkonkurranse.

Det var på forhånd ingen klare favoritter til verdens gjeveste filmfestivaltrofé, Gullpalmen, men en jury ledet av de amerikanske Coen-brødrene landet altså på filmen «Dheepan», til mange kritikeres overraskelse. Filmen forteller historien til tamilske flyktninger fra Sri Lanka som forsøker å få seg et bedre liv i Frankrike.

Holocaust-drama

Den ungarske regissøren Laszlo Nemes vant Den store juryprisen for det mørke holocaustdramaet «Son of Saul». Juryens tredjepremie fikk greske Yorgos Lanthimos' svarte komedie «The Lobster», med Hollywood-stjernene Colin Farrell og Rachel Weisz i rollene.

Filmkritikerne har hyllet utvalget i årets hovedkonkurranse, men verken Triers film eller «Dheepan» hadde blitt utpekt som noen gullpalmefavoritt under festivalen.

Tolv dager med filmvisninger, glitter og stas ble søndag kveld avrundet med prisdryss på den franske Rivieraen, der hver av de 19 filmene i hovedkonkurransen maksimalt kunne få én av prisene.

Delt kvinnepris

Den taiwanske regissøren Hou Hsiao-Hsien vant den gjeve prisen for beste regi med martial arts-filmen «Nie yin niang» («Snikmorderen»).

Mange hadde tippet at den australske Hollywood-stjernen Cate Blanchett skulle stikke av med prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats i «Carol» – et amerikansk 50-tallsdrama om lesbisk kjærlighet. Isteden var det hennes kjæreste på lerretet, Rooney Mara, som fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller. Den måtte hun overraskende dele med franske Emmanuelle Bercot som ble hyllet for sin innsats i filmen «Mon Roi».

Beste mannlige skuespiller ble den franske stjerneskuespilleren Vincent Lindon i «La Loi du Marché», regissert av Stéphane Brizé. (©NTB)

Fakta

Fakta om prisvinnere i Cannes

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.