RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gullrush og oljesmurt oppgang

Sist oppdatert:
Oljeprisen holder seg rekordsterk og smører oppgangen på Oslo Børs. En analytikers hausing sendte gruve- og gullselskapet IGE til himmels. Les mer her:
Onsdag fortsatte aksjeoppturen på Oslo Børs som endte opp 0,52 prosent til 407,22 poeng.

Prisen på Nordsjøolje stiger videre onsdag ettermiddag og kontrakten med levering i juni er i skrivende stund like over 73 dollar fatet. Opprørerne i Nigeria skal i følge markedskilder ha kommet med uttalelser om at oppholdet av angrepene kan gå mot slutten.

Tall over de amerikanske oljelagrene viser at bensinlagrene falt mer enn ventet. Dette er dårlig nytt for oljeskeptikerne og bilglade amerikanere. Kjøresesongen i USA er i ferd med å sparkes i gang og da er lave bensinlagre krise for amerikanerne.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro topper listen over de mest omsatte aksjene og endte opp henholdsvis 0,25 prosent til 203 kroner og 0,26 poeng til 961 kroner. Begge aksjene snuste opp mot nye rekordhøyder tidligere, men falt noe tilbake mot slutten av dag.

DNO klatret 1,39 prosent til 54,75 poeng.

Frontline styrket seg hele 4,49 prosent til 209,50 kroner. Tankaksjen har fått mye juling den siste tiden etter at tankratene har falt mye den siste tiden. Flere skipsmeglerer tror nå at ratene begynner å nærme seg bunnivåene.

Orkla stiger også på forventninger om gode tall. Aksjen endte opp 2,62 prosent og det var hovedsakelig utenlandske meglerhus som dominerte kjøperlisten.

Investorene på Oslo Børs gikk helt amok og løp etter gruve og gullselskapet Int. Gold Exploration. Analytiker Gunnar Holen i gråmeglerhuset Corporate Advice & Research hauser i dagens utgave av Finansavisen.

- Det er riktig at jeg opererer med en verdi på 50 kroner hvis alt går veien for selskapet. Det er en "blue sky"-vurdering. Men det er sjelden at et selskapet har full klaff på absolutt alt, sier Holen til Finansavisen.

Holen påpeker ovenfor avisen at IGE er inne i sin mest risikofulle og verdiskapende fase.

Apptix fulgte etter på vinnerlisten og steg 7,61 prosent. Meglerhuset DnB NOR Markets dominerte kjøperlisten og sto bak over 85 prosent av alle nettokjøpene.

Bjørge leverte tidligere på dagen tall for første kvartal. Markedet likte tydeligvis det Bjørge leverte og sendte aksjekursen opp 7,50 prosent. Selskapet kunne presentere rekordsterke tall og venter at den sterke utviklingen vil fortsette ut året.

Smedvig B-aksjen falt 7,3 prosent til 165 kroner. John Fredriksens SeaDrill har full kontroll over Smedvig og de som selger klarer ikke vente på oppgjøret etter oppkjøpet. Omsetningen i aksjen er ikke all verden.

CorrOcean følger etter blant dagens tapere og falt 4,60 prosent.

Tandberg Television leverte i går tall for første kvartal, men markedet virker ikke være fornøyd med hva selskapet presenterte. Aksjen falt 4,58 prosent etter at selskapet ikke klarte å leve helt opp til forventningene. Tandberg Television leverte bedre enn ventet på topplinjen, mens bruttomarginen og resultatet ble noe dårligere enn ventet.

Wall Street i festhumør

Dow Jones stiger 0,20 prosent til 11.292,30 poeng like etter at handelen på Wall Street åpnet. Aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen er opp 0,06 prosent til 1.308,41 poeng.

Teknologitunge Nadaq stiger 0,38 prosent til 2.365,12 poeng etter en rekke sterke kvartals tall fra ledende IT-kjemper.

Yahoo! klatrer hele 6,9 prosent etter at selskapet overgikk Wall Streets forventninger med sine tall for første kvartal.

IBM leverte også sterke tall for første kvartal, men opplever ikke at markedet kaster seg over aksjen. Texas Instrument stiger rundt 2 prosent etter at de også klarte å overgå forventningene.

De amerikanske konsumprisene steg stort sett som ventet i mars, likevel er oppgangen den største på et år.

Konsumprisindeksen havnet på 0,4 prosent, som var identisk med hva markedet hadde ventet på forhånd. Konsumprisene eksklusive mat og energiprisene, også kalt kjernekonsumprisen, ble i perioden på 0,3 prosent. Markedet hadde på forhånd ventet at kjernekonsumprisesene skulle ende på 0,2 prosent.

Energiprisene steg med 1,3 prosent i perioden, mens matvarene økte 0,1 prosent.

Mot en sterk åpning på Wall Street

Teknologiaksjene er ventet å stige etter flere sterke kvartalsrapporter ble levert etter at Wall Street stengte handelen tirsdag kveld.

Dow Jones ligger an til å åpne uforandret, mens aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen er ventet å starte dagen opp 0,09 prosent.

Nasdaq-futuren peker opp 0,42 prosent godt hjulpet av sterke kvartalstall fra flere av de mest sentrale aksjene som er notert på Nasdaq-indeksen.

IT-kjempene IBM, Texas Instruments og Yahoo! overrasket markedet tirsdag kveld og kan vise til bedre resultater enn hva markedet hadde ventet. Dermed er det duket for en positiv start på børsdagen i USA.

Yahoo! leverte langt over forventningene i går kveld og er opp hele 6,23 prosent i førhandelen på Nasdaq. IBM leverte også i overkant av forventningene og stiger 1,23 prosent i førhandelen. Texas Instrument er ikke dårligere og stiger 3,08 prosent etter at de også overgikk analytikernes forventninger.

Meglergiganten JP Morgan Chase presenterte knallsterke tall i onsdag ettermiddag og stiger 0,82 prosent i førhandelen.

Coca-Cola kan også vise til et sterkt første kvartal, men markedet hadde likevel ventet noe bedre og aksjen er tilnærmet uforandret i forhold til tirsdagens sluttkurs.

Gulljubel på Børsen

Oslo Børs faller litt tilbake fra toppnivåene tidligere onsdag formiddag, men Hovedindeksen er fortsatt opp 0,30 prosent til 406,32 poeng.

Oljeprisen holder det gående på noenlunde samme nivåer og handles like etter lunsj for 72,40 dollar fatet.

Markedet er fortsatt bekymret for situasjonen rundt Iran atomprogram, og selv om FNs Sikkerhetsråd ikke har klart å komme til enighet om hvilke sanksjoner de skal pålegge det oljerike landet.

USA har både gjennom utenriksminister Condolice Rice og president George W. Bush uttrykket at de kan komme til å ty militær makt for å legge press på Iran. Angrep på Irans atomanlegg har vært diskutert i media, men har samtidig blitt tilbakevist fra offisielt hold.

Statoil er nå uforandret i forhold til gårsdagens sluttkurser på 202,50 kroner, mens Norsk Hydro stiger 0,26 prosent til 961 kroner. DNO stiger 0,46 prosent til 54,25 kroner

Det lille gruve og gullselskapet Int. Gold Exploration stiger til værs ved lunsjtider og topper vinnerlisten med en oppgang på 16,05 prosent. Aksjen har mer enn doblet seg den siste måneden og selskapet har aldri vært verdt mer.

Analytiker Gunnar Holen i gråmeglerhuset Corporate Advice & Research ble i dagens utgave av Finansavisen sitert på at han tror aksjen kan gå til skyhøyt.

– Får de full klaff er aksjen verdt 50 kroner, sier Holen til Finansavisen.

Verkstedselskapet Bjørge var tidligere i dag ut med tall for første kvartal. Markedet likte tydeligvis det Bjørge leverte og sender aksjekursen opp 6,88 prosent ved lunsjtider. Selskapet kunne presentere rekordsterke tall og venter at den sterke utviklingen vil fortsette ut året.

TeleComputing stiger 5,29 prosent til 17,90 kroner. Meglerhuset Kaupthing har meglet en post på 400.000 aksjer som drar opp volumet i handelen. Den Monaco-baserte investoren Erik Henriksen har gjennom selskapet Sabaro Investment kontroll på rundt 70,7 prosent av alle de utestående aksjene i TeleComputing, og har tidligere lagt inn et bud på 16,80 kroner.

IT-selskapet Ignis klatrer 5,26 prosent på stor interesse for selskapet. Det er internettmegleren Nordnet som står bak rundt 45 prosent av nettokjøpene. Omsetningen i aksjen er stor uten at det foreligger noe nytt fra selskapet.

Blant dagens tapere finner vi Goodtech og Inmeta. Aksjene faller henholdsvis 5 og 3,85 prosent på lav omsetning.

Tandberg Television leverte i går tall for første kvartal, men markedet virker ikke være fornøyd med hva selskapet presenterte. Aksjen faller 4,21 prosent etter at selskapet ikke klarte å leve helt opp til forventningene. Tandberg Television leverte bedre enn ventet på topplinjen, mens bruttomarginen og resultatet ble noe dårligere enn ventet.

Visma som i går ble satt i spill etter at det kom et konkurrerende bud på selskapet faller til under den siste kjente tilbudsprisen på 135 kroner fra Engel Holding. Fra før hadde det britiske IT-selskapet Sage tilbudt aksjonærene 125 kroner pr. aksje.

Visma faller 1,82 prosent til 134,50 kroner, og dermed kan det tyde på at markedet tror på uttalelsene fra Sage om at de ikke er villig til å heve budet.

Børsfesten i gang igjen

Oppturen fortsetter på Oslo Børs som stiger 0,24 prosent til 406,15 poeng.

Oljeprisen faller svakt tilbake, men holder seg fortsatt over 72 dollar fatet. Urolighetene knyttet til Irans atomprogram, og frykten for at USA skal presse igjennom bruken av militærmakt for å tvinge den oljerike nasjonen til å legge ned programmet gjør at markedet er bekymret tilførselen av råolje.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro fortsetter oppgangen og stiger henholdsvis 0,25 prosent til 203 kroner og 0,57 prosent til 964 kroner. DNO er opp 0,93 prosent til 54,50 kroner.

Frontline stiger igjen og er like etter at børsen åpnet opp 2,49 prosent. I går fikk tankrederiet
juling etter at aksjen hadde falt en del i løpet av påskehandelen i USA.

Gruve og gullselskapet Int. Gold Exploration topper listen over vinnerne så langt denne dagen. Aksjen stiger 11,46 prosent like etter at børsen åpnet etter en artikkel i Finansavisen der analytiker Gunnar Holen i CAR uttaler at aksjen kan være verdt 50 kroner.

TeleComputing der den Monaco-baserte investoren Erik Henriksen gjennom Sabaro Investment kontrollerer over 70,7 prosent av alle de utestående aksjene stiger 5,88 prosent til 18 kroner. Henriksen satte tidligere i vinter frem et tilbud til alle aksjonærene i TeleComputing, men var da villig til å by 16,80 kroner pr. aksje.

Bjørge leverte tall for første kvartal like etter at børsen hadde åpnet. Aksjen stiger 5,62 prosent. Selskapet leverer rekordsterke tall og kan vise til en klar forbedring sammenlignet med samme periode året før. Bjørge venter at veksten fortsetter utover året.

Den lille oljeselskapet Norse Energy Corporation følger etter med en oppgang på 5,09 prosent. Oljemyggen CanArgo stiger 2,9 prosent til 7,46 kroner etter at aksjen gjorde det sterkt i USA i går og steg rundt 8,18 prosent til 7,61 kroner.

Fara topper listen over taperne så langt denne dagen og faller 2,88 prosent. Nedgangen er basert på lav omsetning i aksjen.

Tandberg Television skuffer markedet og faller 2,75 prosent. Selskapet la i går etter at børsen stengte frem sine tall for første kvartal og klarte altså ikke overbeviser markedet.

IT-selskapet Visma faller tilbake til under tilbudsprisen fra Engel Holding. Dermed kan det virke som om markedet har foreløpig avblåst budkampen mellom Engel og Sage. Aksjen er ned 2,19 prosent til 134 kroner. Engel la i går frem et indikativt tilbud på 135 kroner.

Vil børsfesten vedvare?

Oljeprisen faller tilbake fra gårsdagens rekordnoteringer ved den amerikanske råvarebørsen. Ved morgentimene holder Nordsjøoljen seg sterkt og noteres for rundt 72,50 dollar.

Det er fortsatt Iran som stjeler overskriftene når det gjelder oljeprisen. FNs Sikkerhetsråd har truet med å innføre sanksjoner mot landet, men har ikke blitt enige om hvilken form sanksjonene skal ha. I USA har president George W. Bush ikke utelukket angrep dersom diplomati ikke førte frem mot Iran.

Aksjemarkedene i USA og Asia avsluttet på rekordsterke nivåer. Børsfesten fortsatte og kan fort smitte over på aksje i Oslo. De teknologidominerte aksjene gjorde det best.

De norske oljeaksjene steg i den amerikanske handelen til over de nivåene som de sluttet på i Oslo. Selv om oljeprisen ikke fortsetter den samme oppgangen, kan det likevel være duket for videre opptur for de tunge oljelokomotivene.

Tandberg Television i går etter børs tall som bare så vidt klarte å leve opp til forventningene. Topplinjen var sterk, mens bruttomarginen og resultat før skatt ikke ble like gode som ved forrige kvartal.

Konkurrenten Harmonic gikk en del på tallene i går.

Dollaren svekker seg mot kronen og andre sentrale valutaer. Rentefrykten mister grepet etter at det kom uttalelser fra rentekomiteen om at enkelte medlemmer er bekymret for at renten kan bli for høy.

Oljemyggen CanArgo gjorde det sterkt i USA i går og steg rundt 8,18 prosent til 7,61 kroner, mot sluttkursen i Oslo på 7,25 kroner.

Frontline steg også kraftig i den amerikanske handelen.

Visma var i går i spill etter at det kom et konkurrerende bud på IT-selskapet. Sage la tidligere i vinter frem et frivillig bud på 125 kroner pr. aksje, mens det i går ble kjent at private equity fondet Engel Holding kommer til å fremsette et konkurrerende tilbud på 135 kroner pr. aksje.

Markedet priset inn en budkamp og spekulerer i at Sage kommer på banen igjen. Dermed kan Visma-aksjen være i spill igjen denne dagen.

Aksjefest i Asia og USA

Alle de tre ledende USA-indeksene steg om lag to prosent takket være gode makrotall og signaler fra sentralbanken om at perioden med rentehevinger nærmer seg slutten.

Oppgangen i Asia var litt mer moderat enn i USA, med oppgang på 1,4 prosent for Morgan Stanleys Capital International Asia-Pacific-indeks. Noteringen på 136,67 poeng er den høyeste siden januar 1990.

Japans Nikkei 225-indeks steg 0,8 prosent til 17.369,54 poeng.
Børsen i Filippinene var den eneste i regionen som ikke endte i pluss

Beste på ett år

De amerikanske aksjemarkedene var i festhumør tirsdag. De ledende indeksene steg nær 2 prosent. S&P 500 og Dow Jones har ikke steget så mye på en dag siden 21. april i fjor.

Dermed rister markedet av seg frykten for at en Iran-krise kan skape oljemangelen. Oljeprisen har steget til nye rekorder, men dette ser ikke ut til å påvirke aksjemarkedet i dag. Et fat nordsjøolje for levering i juni koster nå 72,50 dollar - tidenes høyeste pris, og en oppgang på 1,5 prosent fra mandag kveld.

Men i dag har markedet altså annet å tenke på, og da primært renter.

På nøkkeltallsfronten kom det tall som viste et større fall enn ventet i boligbyggingen, og selv om det er negativt for selskaper som lever av denne sektoren, er markedet generelt nå primært på utkikk etter alt som kan få den amerikanske sentralbanken til å bremse renteoppgangen - og da er en lavere temperatur i boligmarkedet helt OK.

Produsentprisindeksen, som måler inflasjon tidligere i produksjonsprosessen enn den mer kjente konsumprisindeksen, kom inn med en høyere vekst enn ventet, men når de volatile energi- og matprisene skrelles ut, var veksten beskjeden, og lavere enn ventet.

Dette skjedde før børs. Så, mens børsen var åpen, kom det først Janet Yellen, en representant for den amerikanske sentralbanken, med kommentarer som ble tolket som å indikere en snarlig slutt på renteoppgangen.

Deretter offentliggjorde man referatet fra det siste rentemøtet til sentralbanken, og også her fremkom det tydelig at flere av medlemmene er bekymret over at man kan komme til å stramme renteskruen for mye.

Sentralbanken har hevet renten 15 ganger fra 1,0 prosent sommeren 2004 til 4,75 prosent nå.
Dagens signaler førte til at renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt tilbake under 5 prosent, til 4,97 prosent.

Sterke sektorer på børsen er, rimelig nok, olje og oljeservice. Men også finanssektoren og chip-produsenter, samt selskaper som leverer kapitalvarer til næringslivet, og som kan ventes å nyte godt av begrenset renteoppgang, gjør det bra.
Ellers har gullprisen på ny steget til det høyeste nivået på 25 år, 623 dollar for en unse.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones +1,76% til 11.268,77
Nasdaq +1,95% til 2.356,14
S&P 500 +1,74% til 1.307,65

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere