Gunhild Stordalen: - Jeg forstår at livet jeg har giftet meg inn i provoserer

GUNHILD STORDALEN: - Selv har jeg ikke tro på at en bærekraftig fremtid er fri for fester eller ferier.

GUNHILD STORDALEN: - Selv har jeg ikke tro på at en bærekraftig fremtid er fri for fester eller ferier. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Gunhild Stordalen tar til motmæle.

24.06.15 08:04

Gunhild Stordalen har fått mye ros for sitt øko-miljøengasjement gjennom EAT.

Les også: Stordalen utfordrer til raskere handling

Samtidig må hun og ektemannen Petter tåle kraftig kritikk for et lite miljøvennlig levesett, anført av Kjetil Rolness - og fulgt opp av ingeniør Jo Alexander Gjerpen.

Les også: Legger frem «klimaregnskap» for Stordalen

Ifølge Gjerpen har Stordalens luksusyacht Maltense Falcons et dieselforbruk på tre uker som tilsvarer dieselforbruket til 200 barnefamilier - i ett år.

Les også: Gunhild Stordalen bør få ros for sitt engasjement

- Ikke fri for ferier og fester

I en kronikk i Dagbladet møter Gunhild Stordalen kritikken slik:

- Jeg kommer fra et typisk katt- og kaniner-småbruk i Buskerud. Jeg forstår at det livet jeg har giftet meg inn i provoserer. I dag kjøper vi klimakvoter, kjører utslippsfritt og serverer hvitt kjøtt og mest mulig vegetarisk. Både hjemme og ikke minst på 170 hoteller.

Hun skriver videre at:

- Selv har jeg ikke tro på at en bærekraftig fremtid er fri for fester eller ferier. Ei heller mener jeg at noe diskvalifiserer fra å investere i forskning og arenaer som jobber for en sunn, utslippsfri fremtid.

Du kan lese kronikken her (krever innlogging).

Stordalen sier hun heller vil gå i bresjen for systemendringer via forskning og bedre politiske løsninger, enn med pekefinger ved middagsbordet.

Gjerpe: - Lite troverdig med en sånn livsførsel

Ingeniør Jo Alexander Gjerpe mener Stordalens levesett er problematisk.

- Hvis kampen for klimaet og miljøet er en dugnad, må alle være med. Da blir det et problem når man ser hvordan Gunhild og Petter Stordalen lever, mener han.

Han peker på milliardærparets dyre ferier, flyreiser og fester som er omtalt i mediene. For moro skyld satte han seg ned og laget et klimaregnskap for ekteparet.

- Jeg er ingen ekspert. Dette er et grovt anslag, men poenget er at skal du ha påvirkningskraft når det gjelder klima og miljø, er det lite troverdig med en sånn livsførsel, sier han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.