*Nettavisen* Nyheter.

Gunn ble loppet for syn og penger etter operasjon

Foto: (Inge Fjelddalen/Telemarksavisa)

Gunn Olsen var langsynt, og tok øyeoperasjon. Nå er hun nesten blind på det ene øyet, 45.000 kroner fattigere og har redusert arbeidsevne.

Det var høsten 2010 at Gunn Olsen, som er bosatt på Stathelle, bestilte operasjonen hos Argus øyeklinikk i Skien. Grunnen var at hun var langsynt, eller mer nøyaktig led av «oversynthet». Hun brukte briller.

Venstre øye ble operert i slutten av oktober, det høyre øye i begynnelsen av november, skriver Telemarksavisa .

Synet ble svekket

- Jeg så bedre allerede dagen etterpå og hadde et godt syn i ca. 14 dager, men da jeg leste ei bok ble alt med ett gråere, og jeg måtte ha sterkt leselys for å se bokstavene, forteller Gunn Olsen. Hun stiller til intervjuet fordi hun ønsker å be folk tenke seg om før de velger synskorrigerende behandling.

- Nå er det slik at jeg ikke kan kjenne igjen folk på fem-seks meter, og jeg sliter med synet på dager uten solskinn. Øynene mine er permanent skadd.

Olsen har hatt store utgifter som følge av denne saken, 45 000 kroner til operasjonen alene. I tillegg har hun tapt arbeidsevne.

Ble redd

Gunn Olsen forteller at hun var til Argus øyeklinikk flere ganger etter operasjonene. Ulike forklaringer kom opp.

- Legen som utførte operasjonene sa han aldri hadde opplevd et lignende tilfelle. Han ga meg flere laserbehandlinger, men de ga ingen resultater. Og da han foreslo laserbehandling oppe og nede på begge sidene av øyene, ble jeg redd og tok kontakt med primærlegen for å få en annen øyelege til å undersøke meg.

Komplisert

Olsen ble sendt videre til Skien øyelegesenter og legen her konkluderte med at dette var komplisert og fikk henne inn på Ullevål universitetssykehus.

- Jeg spurte Ullevål-legen om de kunne operere det høyre øye; svaret var:

- Overhodet ikke!

Hevelser

Det dårlige synet på høyre øye skyldes en hevelse i skarpsynsområdet på netthinnen.

Når det gjelder venstre øye er det en hevelse inne på netthinnen, og i den forbindelse ble det utredet for hjerte og karsykdommer uten at det ble funnet noe spesielt.

Olsen ser 25 prosent på det høyre øye, cirka 80 prosent på det venstre.

- Det ble sagt hos Argus at det hele var et enkelt inngrep som ville ta 20 minutter, sannheten ble en annen, forteller Olsen til TA.

Brutte løfter

Det er ikke vanskelig for Gunn Olsen å konkludere:

- Hadde jeg visst det jeg visste nå, ville jeg aldri ha gjennomført en slik øyeoperasjon. Det jeg sitter igjen med er to par briller fra Nille som jeg har fått av Argus og et mye dårligere syn enn før operasjonen.

Hun har fortsatt mulighet til å anke avslaget hos Pasientskadenemda.

- Jeg får se om jeg anker videre. Erfaringen jeg har er jo at dette koster masser av tid og krefter og penger. Jeg ble lovet livslang garanti, men jeg fikk minimal oppfølging.

Les øyelegen som opererte Gunn sitt tilsvar, og andre nyheter, hos Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.